„Věříme, že katedrála se po roce od posledního rozloučení s otcem Miloslavem stane opět místem, které bude dýchat tím uchvacujícím způsobem jako tehdy," uvedli zástupci Cesty 121, která sobotní rekviem za tuto významnou postavu české katolické církve spolupořádá. Podle společnosti si přítomní budou moci na kardinálovu počest po skončení bohoslužby připít horkým nápojem z borůvek, které měl Vlk v posledních týdnech svého života nejraději.

Sázavský klášter.
Stát koupí od benediktinů část Sázavského kláštera vrácenou v restitucích

Bohoslužba by neměla být plná oficialit

Antonín Randa z Cesty 121 už dříve řekl, že vzpomínková bohoslužba by neměla být plná přílišných oficialit. Podle něj se budou snažit udržet nejen slavnostní, ale hlavně rodinnou atmosféru. „Věříme, že přijdou lidé, kteří měli pana kardinála rádi a budou si chtít na něj v klidu zavzpomínat," uvedl.

Kardinál Miloslav Vlk zemřel loni 18. března po těžké nemoci. Jeho tělo bylo o týden později uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále svatého Víta. Vlk se výrazně zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR.

Kardinál Dominika Duka sloužil mši v Příčovech.
Neprodlužujte Dukovi mandát, žádá papeže skupina českých katolíků

Jako biskup, kterým se stal po pádu komunistického režimu, pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku. Ve funkci pražského arcibiskupa třikrát hostil v ČR papeže.

Vlk usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů.