„Policejní a vojenští pyrotechnici už pár dní asanují bezprostřední okolí vně zapáskovaného areálu bezpečnostních skladů. Věnují se zejména prostředí v blízkosti přilehlých obcí. Nutností je vyloučit jakékoliv riziko pro jejich obyvatele," přiblížila dál policejní mluvčí. Doplnila, že vzhledem k členitosti a nerovnostem terénu policie předpokládá, že ještě minimálně do konce týdne potrvá, než bude tento prostor zkontrolován a vyčištěn od zbytků rozházené munice.

Monika Kozumplíková také připomněla, že nedělním večerem vyprší devítidenní bezpečnostní doba určená policejními pyrotechniky k tomu, aby mohli vstoupit do vymezeného prostoru v okolí obou epicenter. „Budou moci začít asanovat areál od munice rozházené po výbuchu druhého skladu ze dne 3. prosince 2014. Opět je čeká čištění příjezdových cest k jednotlivým skladům a jejich bezprostředního třímetrového okolí. Také budou kontrolovat neporušenost oplášťování skladů a jejich střech," popsala mluvčí. Podle policie se tak kolem budov v nichž je uskladněna munice, vytvoří bezpečný prostor pro manipulaci dopravních prostředků při nakládání a odvozu munice.

V prostoru nadále zůstává denně asi padesát policistů. „Jedná se o policejní pyrotechniky, pořádkové policisty, kteří se nepřetržitě pohybují v přilehlých obcích a výjezdovou zakročující skupinu, která je připravena vyrazit při podezření na porušení vnějšího perimetru či při jakémkoliv protiprávním jednání v okolí muničních skladů," uzavřela Monika Kozumplíková.