V dalších nádržích třeba na Orlíku nebo Seči na Chrudimsku se stále plavat dá, zejména citliví lidé by se ale měli osprchovat. Naopak rekreanti, kteří vyrazili na Hracholusky nebo k jezerům Poděbrady u Olomouce, si i přes vedra užívají stále čistou a zcela nezávadnou vodu.

Podle posledních údajů z Prahy-Motola je voda v nádrži zelenější od řas, ale k rekreaci vhodná. Menší množství sinic objevili hygienici na koupališti Lhotka. Nádrže ve Středočeském kraji mají podle posledních měření vyhovující kvalitu vody. Lidé se zdravotními potížemi by se ale raději měli vyhnout Komárovskému rybníku, koupat by se neměli ani v Županovicích. Sprchu doporučují odborníci po koupání na Orlíku nebo Lipně.

Vlna veder se zatím neprojevila na kvalitě vody v rybníku Hejtman a Staňkovský a také v Černé v Pošumaví a v Horní Plané. Skvělými podmínkami pro rekreaci se chlubí Hracholusky, plzeňské rybníky a rybník Hnačov na Klatovsku nebo přehrada Jesenice.

Silice trápí Skalku, Rozkoš i rybník v Jinolicích

Masivní přemnožení sinic a vodního květu trápí lidi, kteří si oblíbili přehradu Skalka u Chebu. Ze stejného důvodu už hygienici zakázali koupání u autokempingu na nádrži Rozkoš na Náchodsku. V Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku zase zjistili překročení limitů bakteriálního znečištění a sníženou průhlednost. Ostatní vodní plochy v kraji jsou ale bezpečné.

Čistota vody v přehradě Seč na Chrudimsku se postupně zhoršuje, stále je však ke koupání vhodná. Třetí stupeň z pěti platí i na Ústupkách, pro pláže u Hoješína a pod Semtínem. Omýt se po koupeli čistou vodou by měli jen lidé trpící alergiemi nebo malé děti. Bez obav ale mohou rekreanti zamířit k písníkům u Mělic nebo Březhradu na Pardubicku.

Jediným místem, kde mohou mít lidé při koupání v Ústeckém kraji nějaký zdravotní problém, je nádrž Varvažov na Ústecku. Voda není nebezpečná, obsahuje jen zvýšené množství sinic. Citlivým lidem s alergiemi neprospěje koupání v Dubici na Českolipsku a Hamru na Jezeře, kde se objevily sinice. Nečekaně se naopak zlepšila voda v Máchově jezeře. Poslední rozbory ukázaly jen přírodní znečištění, které je u rybníků běžné. Bez problémů je liberecká přehrada Harcov nebo Kristýna.

Alergické vyrážky

Na Vysočině vydají hygienici zákaz koupání v polenském přírodním koupališti Peklo. Voda s vysokým obsahem sinic může lidem způsobit alergické reakce a vyrážky. Nevhodné ke koupání jsou i rybníky Pávovský a Okrouhlík na Jihlavsku.

Špatné podmínky panují v Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku, nečistoty se poprvé objevily i v koupacím biotopu v Kovalovicích u Brna. V nádrži Bystřička na Vsetínsku se rozmnožily sinice. Oproti minulým šetřením se ale zlepšila situace na přehradě v Luhačovicích. Příjemnou dovolenou na Moravě lidé stráví u jezer Poděbrady u Olomouce, nádrže Všemina, štěrkovišti v Novém Hrozenkově a přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi. Nejlepší známku si zachovaly Palava, Olšovec i Suchý na Blanensku.