"Období od 26. února do 25. března jako celek bude teplotně podprůměrné," uvedli meteorologové. Příští týden se průměrné teploty v důsledku přílivu velmi studeného vzduchu dostanou na hranici extrémních hodnot pro toto roční období.

Nejnižší teploty se budou udržovat většinou pod minus deseti stupni, v některých dnech místy poklesnou až k minus dvaceti a i denní teploty zůstanou pod bodem mrazu.

Sníh, vítr a volný prostor bez překážek jsou pro snowkiting ideální.
Ledová noc? Budou ještě silnější mrazy, varují meteorologové

"V dalších týdnech se sice postupně bude oteplovat, ale i tak se očekává, že se týdenní průměrný teploty budou udržovat až do třetí březnové dekády pod dlouhodobým průměrem nebo se k průměru jen přiblíží," předpovídají meteorologové.

Množství srážek v následujících čtyřech týdnech by mělo být spíše podprůměrné. "Z hlediska srážek se neočekávají velké odchylky, ve všech týdnech předpokládáme, že týdenní srážkové úhrny budou kolísat mezí průměrnými a podprůměrnými hodnotami," uvedl ČHMÚ.

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 26. února do 25. března v Česku je 2,7 stupně Celsia. Nejchladnější byl rok 1987, kdy se v tomto období průměr dostal na minus 3,3 stupně. Naopak v roce 1990 se vyšplhal na 6,5 stupně, což je dosud nejvíce. Průměrný srážkový úhrn je 40 milimetrů.

Ilustrační foto
Na Jezerní slati klesla teplota k minus 24 stupňům. Rekord ale nepadl