Návrh na odškodnění dostalo ministerstvo spravedlnosti. Marešová žádá dva miliony za újmu na zdraví a ztížené společenské uplatnění a 650.000 korun za vazbu. Ostatní částky se týkají ušlé nemocenské, nákladů soudního řízení, ochrany osobnosti či proplacení penále, které Marešová dostala za nesplacení úvěrů, píše iDnes.cz.

Čtěte také: Soud Věru Marešovou osvobodil. Sestra své pacienty nezavraždila

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů v nemocnici v Rumburku. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Podle státního zastupitelství měla pacienty zabíjet draslíkem.

Ústecký krajský soud Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Znalce Radek Matlach a Jiří Závodský, o jejich posudky se obžaloba opírala, čelí správnímu řízení. Jejich posudky odmítl jak znalec najatý Marešovou, tak revizní znalecký posudek. Znalcům hrozí pokuta, v krajním případě i vyškrtnutí ze seznamu znalců. Soud by měl rozhodnout pravděpodobně do konce ledna.

Čtěte také: Marešová chce disciplinární řízení se znalcem, na jehož posudku stála obžaloba