Gazdík se tento týden sejde s předsedou KDU-ČSL Pavlem Bělobrádkem, aby se dohodli na změně koaliční smlouvy. O výsledku jednání už ho informoval telefonicky.

STAN reaguje na rozhodnutí KDU-ČSL z minulého týdne změnit formu spolupráce. KDU-ČSL chtěla, aby místo dříve dohodnuté volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky, což by znamenalo snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent. Návrh lidovců dnes zástupci STAN odmítli.

Ivan Bartoš.
Největší potenciál má ANO, SPD, Realisté a Piráti, ukázal průzkum

Volby se uskuteční v druhé polovině října, v polovině srpna musejí kandidující uskupení odevzdat kandidátky. Gazdík řekl, že je hnutí schopné složit je včas, sám plánuje ve čtvrtek oznámit, kde se bude o hlasy voličů ucházet. V koaličním projektu s lidovci to byla Praha.

Problém nevidí Gazdík ani v penězích, které spolu s lidovci už do společného projektu dali. Jde zhruba o 2,5 milionu korun. Podobnou částku do projektu podle něj dali i lidovci.

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Gazdík dnes uvedl, že pokud by se Starostové rozhodli jít do voleb samostatně, chtěli by oslovit 250.000 voličů, kteří jim dali hlas loni v krajských volbách. "Což je těch pět procent v celostátních volbách, které bychom v takovém případě potřebovali," řekl Gazdík.

Samostatnou kandidaturu STAN je připravena podpořit i desítka regionálních stran, které s lidovci a STAN v dubnu podepsaly smlouvu o spolupráci. "Jejich podpora platí i pro případ samostatné kandidatury hnutí STAN do voleb," řekl dnes Gazdík.

Advokát s výrazným vlivem Miroslav Jansta
Dotační kauza: policie obvinila šéfa České unie sportu Miroslava Janstu