Zároveň varoval před možnými přívalovými dešti. „Mohou zvednout z nenadání hladinu řeky až k prvnímu stupni povodňové aktivity, jak se to stalo plzeňským řekám," upozornil. Řeka se pak podle něj stává zejména u jezů nebezpečnou a pro naprosté začátečníky to může být problém, protože včas přistát je najednou obtížnější. Vodáci tak musí dát pozor nejen na překážky na řece, ale i na vývoj počasí, dodal.

Vltava je splavná od Vyššího Brodu a s registrací, tedy s povolením šumavského národního parku, také od Lenory. I zde je podle Jančara zatím slušná voda. Dostatek vody je i v Otavě a Lužnici, kde by mohly být příjemným zpestřením peřejnatá místa pod Táborem. Berounka již klesla, ale stále je zde vody dost.

Sázava je naopak stále na minimu, splavná je od Ledče, pod Krhanicemi musejí vodáci počítat s odřeným kýlem. Ohře je sjízdná od Chebu a vody je zde podle Jančara tak akorát pro plavbu v peřejích Svatošských skal a pod Hubertusem.

Z menších toků je klasicky splavná Bílina a Ploučnice, ale i plzeňské řeky v dolních tocích. Na severu je vody méně, Labe a Jizera jsou pak splavné jen od středního toku. „A to i zde není vody příliš," poznamenal Jančar. Totéž platí o Orlicích, kde zejména Tichá je na minimu.

Na moravských tocích není situace lepší. Morava je splavná od Postřelmova a Odra od Ostravy. Bečva a Moravice jsou na suchu a tak se lze vydat jen na Dyji na jihu a dolní toky Svratky a Jihlavy.