„Je o tom u nás celkem obecný konsensus, většina společnosti například při kriminologických šetřeních souhlasí s tím, aby tato jednání nebyla tolerována. S poukazem především na to, že k podobnému jednání je sváděna mládež, která nemá dostatečný vhled do nebezpečnosti onoho jednání," řekl Musil. Jeho vyjádření se konkrétně vztahovalo k provozu growshopu, který nabízel semena konopí, pěstitelské potřeby a propagační materiály. Jeho provozovatelé dostali podmíněný trest, jejich stížnost ÚS odmítl.

Pro léčebné účely

V Česku je od loňska legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Za pěstování nebo přechovávání ve větším než malém množství hrozí postih. Podle staršího průzkumu CVVM podporuje většina veřejnosti kriminalizaci pěstování, prodeje i užívání konopné drogy. Agentura Ipsos ovšem loni zveřejnila výsledek výzkumu, podle kterého souhlasí s legalizací marihuany i pro rekreační účely těsná nadpoloviční většina dotazovaných.

Musil připustil, že i v teoretické právní rovině jde o spornou otázku a že některé země mají mírnější právní úpravu. „Tato věc skutečně vyžaduje, aby se na takovém přístupu shodla většina společnosti, v některých zemích se to řeší vyhlašováním referenda. Samozřejmě by to byla záležitost parlamentní diskuse, která by vyžadovala zapojení odborníků," uvedl Musil.

Ústavní soudce Jan MusilI lehké drogy jsou škodlivé

„Nic takového u nás neproběhlo, onen pocit, že i tyto takzvané lehké drogy jsou škodlivé, ve společnosti převládá," doplnil soudce.

Právní úpravou šíření toxikomanie se ÚS v obecné rovině nyní nezabýval. Přezkoumával by ji v případě, kdyby dostal řádný podnět, například od skupiny zákonodárců. „To se ale nestalo. Kdyby k tomu došlo, je obtížné předvídat, jak by ÚS na toto zareagoval," řekl Musil. Argumenty, které předkládali provozovatelé growshopu, by však podle něj nestačily.