„V současné době se provádějí práce na středové kanalizaci, dělají odkopávky v zářezech a pokračujeme na stavbě mostních objektů. Někde se budují opěry, jinde zase pilíře,“ informovala Alice Molovčáková, mluvčí firmy Skanska, která je zhotovitelem.

Zástupci dotčených měst a obcí, ale i Ředitelství silnic a dálnic a společnosti Skanska se ve čtvrtek zúčastnili informativní schůzky, aby zjistili, jak práce postupují.

Přerovské Gambro
Pomoc propuštěným z Gambra? Více volných míst je v Hranicích

„V úseku za Předmostím se překládají datové sítě a kabely, což je poměrně složitá záležitost. Až se dokončí, může začít jezdit po celé trase dálnice staveništní doprava, takže se Předmostí uleví od nákladních aut. Nějakých pár týdnů to ale ještě budeme muset skousnout,“ shrnul náměstek přerovského primátora Pavel Košutek (ANO).

Podle něj se už před časem dočkali provizorní autobusové zastávky obyvatelé místní části Přerova Lýsek.

„V Lýskách se dnes jezdí po provizorní asfaltové komunikaci a zastávka byla přemístěna. Bude ale škoda ji pak rušit, protože je pro cestující komfortnější než ta, co tam byla. Nové je i veřejné osvětlení,“ doplnil.

Festival vojenské historie na Helfštýně
Helfštýn ovládne Festival vojenské historie, dorazí Keltové i piráti

Hotovo na konci roku 2018

Stavba úseku dálnice D1 mezi Lipníkem a Přerovem se naplno rozběhla loni na jaře a hotová má být koncem příštího roku.

Samotná délka úseku je 14 312 metrů a součástí obří akce je i zbudování čtyřiadvaceti mostů, čtyř mimoúrovňových křižovatek, osmi protihlukových stěn a jednoho oboustranného odpočívadla na trase.

Dodržují řidiči jednosměrku ve Wurmově ulici?
Test: dodržují řidiči jednosměrku ve Wurmově ulici?

Říkovice-Přerov: začal archeologický průzkum 

Řidiči na Přerovsku už ale netrpělivě čekají na stavbu navazujícího úseku dálnice D1 - mezi Říkovicemi a Přerovem.

V lokalitě už začal archeologický výzkum, který bude trvat zhruba rok. Ředitelství silnic a dálnic ale zatím není vlastníkem všech potřebných pozemků a některé dosud nejsou vykoupeny.

„V letošním roce počítáme s realizací vybraných přeložek vysokého napětí a podobně. Chceme také zahájit druhé kolo soutěže na zhotovitele hlavních stavebních prací. Ty budou zahájeny teprve po vydání stavebního povolení. Zatím však nejsme vlastníky všech potřebných pozemků,“ shrnul ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Archeologové začali bádat v místě trasy dálnice D1 mezi Říkovicemi a Přerovem. V současné době probíhá intenzivní výzkum u Dluhonic, intenzivní doklady osídlení ale očekávají badatelé o něco dál - v Předmostí.
Trasu D1 už rozkopali archeologové. Začali u Dluhonic, čekají se bohaté nálezy