Je to z vašeho pohledu jen výměna názorů, nebo už přerostla do diplomatické roztržky?
Je důležité si uvědomit, co vlastně prezident Zeman řekl a na co reagoval. Americký velvyslanec jednoznačně řekl, že prezidentovi nebude mluvit do jeho zahraničních cest, na což kontroval prezident tím, že si nenechá mluvit do zahraničních cest. Myslím, že se 
z toho vytváří trochu umělá aféra, která pomáhá spíše zdůraznit, že prezident Zeman dělá něco jiného než hlavy ostatních členských států EU.

A může to tedy ovlivnit naše vzájemné vztahy?
Česko-americké vztahy to podle mě výrazně neovlivní.

Jaká je role České republiky pro USA, obzvláště po záležitosti 
s americkým radarem?
V česko-amerických vztazích aktuálně chybí nějaké výrazné téma. Dříve to byla otázka výstavby zmíněného radaru nebo otázka dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Vít Dostál, expert na zahraniční politikuZměnila se naše pozice kvůli ukrajinské krizi?
Spojené státy regionu věnují o něco větší pozornost než v minulých letech vzhledem 
k tomu, že bezpečnost 
a stabilita střední a východní Evropy se otřásly. Když to tak řeknu, míč je v současné době na české straně hřiště, protože u nás musí dojít k přehodnocení významu bezpečnostních otázek a vyšším investicím do armády nebo naplňování závazků, které byly naší zemí slíbeny.

Vadí Američanům, že je česká zahraniční politika nesjednocená?
Myslím, že zahraniční partneři dobře čtou a rozlišují mezi tím, co říká pan prezident 
a jaké jsou jeho praktické možnosti v zahraniční politice, a tím, co dělá vláda a jaké jsou její možnosti. Vláda je aktér, který má na starosti většinu realizace zahraniční politiky, což si naši partneři uvědomují a vnímají prezidenta jako určitý politický folklor.

A co zahraniční veřejnost?
Něco jiného je dopad na zahraniční veřejnost, která pochopitelně mezi prezidentem 
a vládou tolik nerozlišuje 
a vše vyřknuté vnímá jako názor ČR. Pro americkou vládu nicméně není prezident Zeman zajímavý partner pro diskusi.

Bude aféra ještě nějak gradovat, nebo to vyšumí?
Myslím, že není na americké straně, aby se ještě nějak vyjadřovala. Nicméně si myslím, že ještě může záležet na tom, kdo bude navržen jako velvyslanec ve Spojených státech. Jsou-li pravdivé spekulace, že by se jím měl stát Hynek Kmoníček, a pokud by byl na tento post jmenován člověk ze Zemanova týmu, může to být pro vládu prekérní.

KAMIL POLKO