Legislativní rada se minulý týden shodla, že na Vitáskovou se nevztahuje služební zákon. Posoudit rozdílné postoje ministerstev uložila legislativní radě vláda.

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že Vitásková patří pod služební zákon a do 1. března by měla složit služební slib. V takovém případě by ale ve funkci skončila kvůli tomu, že čelí obžalobě ze zneužití pravomoci a minulé pondělí byla nepravomocně odsouzena. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) oponovalo, že postavení Vitáskové určuje energetický zákon a její mandát skončí v červenci příštího roku. Rada i vláda nakonec daly za pravdu MPO.

Úřad vlády uvedl, že ministři dnes uložili ministerstvu vnitra předložit vládě návrh změny systemizace služebních a pracovních míst, z nichž budou předseda i místopředsedové ERÚ vypuštěni.

Vitásková byla minulé pondělí nepravomocně odsouzena k 8,5 roku vězení. Důvodem bylo podle rozsudku nezákonné vydání licencí dvěma solárním elektrárnám v Chomutově. Šéfka ERÚ se cítí nevinná, proti rozsudku se odvolá a na svou funkci nehodlá rezignovat.

Šéfka ERÚ čelí také obžalobě kvůli jmenování bývalé nejvyšší žalobkyně Renaty Vesecké místopředsedkyní ERÚ v listopadu 2014. Podle policie se tak stalo v rozporu s energetickým zákonem a státu kvůli tomu vznikla škoda přes milion korun. Vitásková je přesvědčena o tom, že energetický zákon neporušila. Vesecká stále na úřadu pracuje v nižší pozici. Vitásková podala kvůli zahájení stíhání ústavní stížnost, se kterou ovšem neuspěla.