Ministerstvo práce propočítalo tři varianty zvýšení tarifů - první s přidáním všem o šest procent, druhou s 12 procenty pro učitele a osmi procenty pro ostatní a třetí odborářskou.

Ministerstvo práce uvedlo, že preferuje všechny tři modely. Od listopadu by dostali přidáno policisté, hasiči, učitelé, lidé v sociálních službách a kultuře, úředníci či technické síly. Lékaři a sestry by si přilepšili od ledna. Resort financí trvá ale pro příští rok na zachování schválených výdajových limitů a schodku rozpočtu 50 miliard.

Bohuslav Sobotka
Sobotka chce zvýšit platy učitelům o 15 procent, všem ostatním o desetinu

Listopadové přidání by stát letos vyšlo na 1,5 až 3,06 miliardy, samosprávy pak na 250,5 až 416,6 milionu. Pro příští rok by měl rozpočet počítat s částkou od 16,44 do 27,2 miliardy, samosprávy se sumou od 6,26 do 8,23 miliardy a zdravotní pojištění s výdajem od 2,24 až 3,72 miliardy korun podle varianty.

Vláda zvedala platy naposledy od července. Policistům, hasičům, celníkům či vězeňským dozorcům přidala deset procent. Lidem v sociálních službách se zvýšil základ o 23 procent, nepedagogům, technickým a administrativním silám či pracovníkům v kultuře podle profesí o 5,1 a 9,4 procenta. Zdravotníci si polepšili o desetinu od ledna. Učitelům rostl výdělek loni v září a ostatním loni v listopadu.

Run-up - závody v běhu do schodů RCO
Vláda po prázdninách projedná minimální mzdu