Novelu vládě předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (za ANO). Proti podobným návrhům se dlouhodobě staví vládní KDU-ČSL, která je zastáncem tradiční rodiny. Předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek po jednání vlády řekl, že jeho strana pokládá současnou úpravu za dostatečnou a navrhovaná změna není nutná. Ministryně Šlechtová řekla, že ministři za hnutí ANO návrh podpořili.

Dienstbier po jednání kabinetu řekl, že na otázku jistě budou různé názory i ve Sněmovně a každý poslanec bude hlasovat podle svého svědomí. "Respektuji, že toto není koaliční návrh ve smyslu koaliční smlouvy," řekl. Bělobrádek zdůraznil, že lidovci nejsou nijak vázáni předpis v Parlamentu podporovat, protože nejde o koaliční předlohu.

S původním návrhem, který by umožnil adoptovat partnerům dítě jejich protějšku, přišli zákonodárci předchozí Sněmovny. Kvůli pádu vlády Petra Nečase (ODS) se ale předloha nestihla projednat. Novou verzi předložila skupina poslanců hned po nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014, vláda k ní nepřijala žádné stanovisko. Když se novela v červenci začala projednávat, vyvolala ostré spory mezi poslanci. Projednávání bylo přerušeno a zatím se na program jednání nevrátila.

Autoři ministerského návrhu poukazují na to, že partner biologického rodiče nemá vůči dítěti, které společně vychovávají, plnohodnotná práva ani povinnosti. Nemá automaticky právo na informace o jeho zdravotním stavu ani právo na udržování kontaktu s dítětem po rozchodu nebo úmrtí biologického rodiče. Nemá vůči dítěti vyživovací povinnost.

Proces přiosvojení

Proces takzvaného přiosvojení by měl být stejný jako u osvojení druhým manželem, který není biologickým rodičem dítěte. "Novela se týká dětí, u nichž jeden z partnerů je rodičem dítěte, tedy dětí, které stejně již v daných rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou oba rodiče zpravidla sice rovnocenní, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen," uvedl k návrhu Dienstbier.

Při sčítání lidu v roce 2011 žila ve stejnopohlavních rodinách asi tisícovka dětí. Nyní to pravděpodobně bude více, sdělila organizace PROUD, která se zabývá problémy LGBT komunity. Právo adoptovat děti partnera či partnerky by homosexuálním mužům a ženám přiznaly více než tři pětiny lidí, proti je necelá třetina, zjistil červnový průzkum CVVM.