Pracují na něm ministerstva průmyslu, pro místní rozvoj, dopravy a financí, zveřejníme ho do měsíce, řekl dnešním Hospodářským novinám (HN) ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Konkrétní být nechtěl, pouze naznačil, že opatření mohou „částečně pomoci nastartovat například export do jiných částí světa“. Premiér Nečas listu upřesnil, že balík má mít pět pilířů: „Efektivnější čerpání EU fondů, snížení administrativní zátěže pro podnikání, podpora exportu, podpora inovací, mobilizace státních aktiv.“

Dotace pro podnikatele

Poslední bod se týká především Lesů ČR. Firma, která spravuje státní lesy, sice vydělává několik miliard ročně, ale vláda se k nim nedostane – státní podnik nemůže vyplácet dividendu. Právě to se má změnit. Ministerstvo financí už prý počítá s tím, že podnik bude od roku 2013 posílat do rozpočtu čtyři miliardy korun ročně. Ty by se pak mohly použít na dotace pro podnikatele, kteří se věnují biomedicíně nebo nanotechnologiím.

Ministerstvo financí chystá manuál pro úřady, jak investovat do zateplování pomocí metodiky EPC, kdy se náklady firmám postupně splácí z toho, co se díky zateplení ušetří na provozu. Výhodou je, že stát nemusí pak mít peníze v hotovosti a zároveň podpoří ekonomiku.

Aby se v letech 2013 a 2014 udržel schodek rozpočtu pod třemi procenty HDP, schválila ve středu vláda balík úsporných opatření. Obsahuje například zvýšení daní či nižší valorizaci důchodů.

Valorizační schéma

Kalousek v rozhovoru připustil, že škrty budou mít zřejmě delší než tříletou životnost, jak dosud koaliční vláda tvrdila. „Jsem hluboce přesvědčen o tom, že se nebudeme moci vrátit k původnímu valorizačnímu schématu, kdy se důchody zvyšovaly o celou inflaci a třetinu nárůstu reálných mezd. A jsem přesvědčen, že se k tomu nevrátí již žádná vláda,“ uvedl Kalousek. Stejně se vyjadřoval o plánovaném zvýšení obou sazeb DPH, podle něj už neklesnou.

Optimistou tak zůstává jen premiér. „Nemyslím si, že z dočasných opatření budou trvalá,“ řekl na dotaz Nečas.

ČTĚTE VÍCE ZDE: Vláda bude pokračovat, ministři se shodli na úsporách