Dosavadní působnost NKÚ je omezena na kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Nově by do působnosti NKÚ měla patřit kontrola hospodaření s veškerými veřejnými penězi a s majetkem právnických osob s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku, tedy obce a kraje.

Vláda tyto návrh předložila Parlamentu už před rokem a letos pro ně získala souhlas dolní komory. Senát však obě normy v květnu zamítl zejména kvůli tomu, že by podle něj vedly k neúměrnému zatížení zejména menších obcí a k dalšímu bujení kontrol. Senátoři doporučili vládě, aby návrhy předložila znovu, ale v souladu se svým programovým prohlášením souběžně s návrhem na odstranění vícečetných kontrol stejných věcí různými úřady.

Sněmovna v případě ústavních zákonů nemůže Senát přehlasovat. Navazující prováděcí novelu zákona o NKÚ, kterou senátoři v návaznosti na odmítnutí ústavních změn také vetovali, museli poslanci v červnu odmítnout také.

Ministr Jiří Dienstbier nynější návrh na rozšíření působnosti NKÚ předkládá v podobě, která zohledňuje námitky zákonodárců a z kontroly vyjímá obce s méně než deseti tisíci obyvatel.

Navazujícím zákonem o řízení a kontrole veřejných financí se Legislativní rada vláda zabývala ve čtvrtek, jeho projednávání přerušila. Ministerstvo financí jej má dopracovat 7. listopadu a předložit vládě.