Dokument kabinetu předkládalo ministerstvo životního prostředí. Na sedmi lokalitách včetně těchto dvou přitom dlouhodobě trvala Evropská komise.

„Pro Českou republiku je to jednak mezinárodní ostuda i ekonomická ztráta. Ta ostuda vyplývá z toho, že se ČR zavázala, že celoevropsky významná přírodní bohatství bude chránit a že chráněná území bude vyhlašovat na základě biologických poznatků, tedy bez ohledu na případné investiční záměry," upozornila Vitnerová.

Materiál předložilo MŽP s dvacítkou rozporů, týkaly se různých veřejných zájmů. EK už zahájila s ČR „pilotní řízení", které předchází řízení pro porušení evropského práva. Český seznam vznikl v roce 2005 a doplňoval se dvakrát, naposledy ho Brusel přehodnocoval před čtyřmi lety.

Vláda sice rozšířila seznam o padesátku nových a sedmdesát stávajících doplnila, podle Arniky ale dva nejdůležitější body – ochrana lokalit Porta Bohemica s Labským údolím a Slavíkovy ostrovy – zmizely ze seznamu na poslední chvíli.

„Nyní budeme informovat o rozšíření seznamu Evropskou komisi a na základě jejího posouzení bude možné vyhodnotit, zda je rozšíření konečné," řekla mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.

Přitom schválení dvou míst mělo zajistit trvalou ochranu unikátního přírodního bohatství koryta a nejbližšího okolí Labe. Podle ekologů jde o ústupek skupinám, které usilují o stavební úpravy splavnosti Labe.