Pro vládu hlasovalo 105 z 198 pří­tomných poslanců, proti 93. Vláda Petra Nečase (ODS) požádala dolní komoru o důvěru potom, co skončila koalice občanských demokratů a TOP 09 s Věcmi veřejnými. Prvním významným krokem vlády poté, co získala důvěru sněmovny, bude hledání nového ministra školství, uvedl na večerní tiskové konferenci premiér Nečas. Vicepremiérka Peake zdůraznila, že vláda musí získat zpět důvěru občanů. Podle opozice by ke zlepšení politické situace pomohly spíše předčasné volby.

„Jsem rád, že se našel dostatečný počet poslanců, kteří chtějí podporovat reformní programové prohlášení vlády. Bude nezbytné tuto většinu dál dodržet," konstatoval. Kvůli oslabení pozice vlády v dolní komoře bude záležet na disciplíně, poznamenal předseda vlády.

Budou hledat ministra školství

Jedním z prvních kroků nového složení kabinetu bude hledání nástupce ministra školství Josefa Dobeše, který na konci března na funkci rezignoval.

„Bylo by jednoduché a laciné říkat, že teď zavládla nějaká úleva..Jsme na začátku druhé šance této vlády ukázat, že může vládnout srozumitelně, vrátit politice důvěru veřejnosti," doplnila vicepremiérka Peake. Za závazek označil výsledek  hlasování předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle opoziční ČSSD má sice vláda na své straně sněmovní většinu, ztratila ale důvěru svých občanů. Výsledek hlasování je podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky promarněnou příležitostí na rychlou změnu, která by zemi vyvedla z krize vládnutí a obtížné hospodářské situace. Lepším řešením by byly předčasné volby, uvedl Sobotka. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že vládě nedává příliš dlouhé trvání, pokud chce pokračovat v nepopulárních opatřeních.

Řečnický maraton

Hlasování předcházela devítihodinová debata zejména opozičních poslanců, kteří nešetřili opakovanou kritikou na adresu kabinetu, voláním po jeho odchodu a po předčasných volbách. Rozhodování o osudu kabinetu se nezúčastnili pouze David Kádner(VV) a jeho bývalý stranický kolega Jaroslav Škárka. Kabinetu tak k získání důvěry stačilo 100 hlasů.

Debatu odstartoval svým vystoupením premiér, podle něhož bude pro vládu v případě získání důvěry klíčové, aby byla schopna prosazovat své reformy. Opoziční ČSSD obvinil z populismu. Předseda ČSSD Sobotka oponoval, že vláda nemá důvěru občanů, nachází se ve vleklé morální krizi a hlavním motorem její snahy o přežití je strach z nových voleb do sněmovny. Ty by podle průzkumů ovládla levice.

Čtěte také: Opozice se předháněla v příměrech na adresu vlády, vedl Titanic