Novela zákona o kybernetické bezpečnosti a zákona o svobodném přístupu k informacím, kterou předložil Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), rozšiřuje působnost současných předpisů i na správce a provozovatele informačních systémů, kteří působí ve významných odvětvích infrastruktury, jako jsou energetika nebo doprava. Týká se i klíčových poskytovatelů digitálních služeb, například platforem pro elektronické obchodování a vyhledávače, uvedl tiskový odbor úřadu vlády.

Nově zahrnuté skupiny budou muset přijmout odpovídající kroky, aby eliminovaly bezpečnostní rizika a oznamovaly případné kybernetické incidenty NBÚ. Úřad v návrhu uvedl, že evropská směrnice má zajistit v unii společnou úroveň bezpečnosti sítí a informačních systémů. "Ty představují jeden ze základních prvků fungování vnitřního trhu EU a předpokladů pro realizaci svobod prosazených v rámci EU," uvedl NBÚ.

Sobotka v tiskové zprávě zdůraznil, že jeho kabinet se ochraně kritických systémů před hackery věnuje dlouhodobě, například prostřednictvím zákona a národní strategie o kybernetické bezpečnosti. "Díky tomu podle zprávy o stavu kybernetické bezpečnosti ČR za rok 2015 ČR pomalu ale jistě získává reputaci důvěryhodného partnera," uvedl. To se podle něj projevuje ve výměně informací bezpečnostních týmů i u cvičení kybernetické bezpečnosti na mezinárodní úrovni.