Ze 14 ministerstev a úřadu vlády vzrostl objem odměn oproti loňskému prvnímu pololetí na 11 vládních institucích. Skoro trojnásobně se například oproti první polovině loňského roku zvedly odměny na ministerstvu dopravy – ze 3,3 na 10,1 milionu. Meziročně stoupla výše prémií také na ministerstvu zemědělství, kde před rokem činily dohromady 22,5 milionu a letos 26,4 milionu korun.

Jednu z nejštědřejších odměn dostal podle Radiožurnálu právě jeden z náměstků na zemědělství, a to ve výši 312.000 korun. „Jestliže tady mám lidi, kteří svojí činnosti například dokážou uspořit přes 200 milionů korun za rok při tom, že služba, kterou nakupujeme, je stále stejná, tak v privátní sféře by tento člověk dostal řádově daleko vyšší odměny, než jsem udělil já," řekl rozhlasu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Výši odměn hájil i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). „Můj resort, a to si můžete ověřit, se propracoval na resort, který nejlépe čerpá evropské fondy, a já jsem musel ty lidi namotivovat, aby tomu tak bylo. To není jednoduché, a já myslím, že je to investice, která se vyplatí," řekl Radiožurnálu.

Úřad vlády vyplatil za první letošní půlrok svým zaměstnancům mimořádné odměny dohromady přes 19 milionů korun. V tiskové zprávě o tom v úterý informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Podle něho byly loni za stejné období odměny o sedm milionů korun vyšší, ale o šesti milionech z této částky rozhodl ještě předchozí úřednický kabinet Jiřího Rusnoka v rámci navýšení mzdových prostředků ministerstvem financí.