Lidé, kteří v ní bydlí, by ji navíc museli užívat v souladu s hygienickými a stavebními předpisy. V opačném případě by na doplatek na bydlení neměli nárok.

Kabinet v předběžném stanovisku pro středeční zasedání předloze vyčítá hlavně řadu formálních chyb a poukazuje na chystanou úpravu sociálního bydlení, která bude dávky řešit.

Už dříve ale vláda podpořila obdobnou předlohu ODS, za níž stojí bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková. Její návrh předpokládá, že majitelé ubytoven by měli doplatek na bydlení dostávat výhradně na jednu místnost nebo byt. Nyní je možné, že jich čerpají hned několik podle počtu ubytovaných a inkasují částky, které mnohonásobně převyšují obvyklé nájemné.

Cílem Okamurova návrhu, na kterém spolupracoval s poslanci Radimem Fialou (nezařazený) a Davidem Kádnerem (VV), by měl podle autorů „snížit příjem lichvářských skupin, snížit zneužívání dávek v hmotné nouzi, snížit kriminalitu v sociálně vyloučených lokalitách a snížit zatížení státního rozpočtu při výplatě dávek".