Má koncepční chyby a nelze ho opravit, zdůvodnil na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě odmítavý postoj ČSSD. Vláda o návrhu rozpočtu, který jí předložil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ve středu zahájila jednání.

Sobotka shrnul, že má Kalouskův návrh rozpočtu třetí největší schodek v historii, jde proti zaměstnanosti, hospodářskému růstu, snižuje životní úroveň obyvatel a dostupnost zdravotní péče, protože stát nehodlá navýšit platby za své pojištěnce. „Problémem je struktura rozpočtu a jeho věrohodnost,“ doplnil Sobotku stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Kalousek v návrhu podle Mládka na jedné straně šetří na lidech a naopak chce hodně peněz na výběrové řízení na likvidaci ekologických škod, domácí vězení a zbrojní zakázky. Vláda sociální demokracie by podle něj rozhodně udržela výši platů zaměstnanců veřejné správy.

Výhrady sociálních demokratů

ODS i TOP 09 podle Mládka před volbami slibovaly voličům, že budou snižovat daně, přestože musely vědět, že peníze v rozpočtu budou chybět. Nyní podle očekávání daně zvyšují. Stínový ministr jmenoval „daň z hlavy“ (povodňovou daň), daň ze státního příspěvku na stavební spoření, zvýšení dolní sazby DPH a naopak neochotu kabinetu odstranit degresivitu zdanění příjmů.

Sociálním demokratům také vadí, že je rozpočet založen na legislativě, kterou vláda ještě ani nepředložila sněmovně. Mládek podotkl, že před lety ODS kritizovala sociální demokracii už za to, že postavila rozpočet na návrzích zákonů, které čekaly ve sněmovně na schválení.

Bez strategie

Vláda navíc podle Mládka nemá žádnou strategii hospodářského růstu ani podpory exportu, který je pro hospodářství České republiky životně důležitý. Kabinet se tváří jakoby se ho to netýkalo, uvedl stínový ministr.

Sobotka rovněž tvrdil, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek nezvládá svou roli a že by ho měl premiér Petr Nečas odvolat. ČSSD mu vytýká reformu tarifních tabulek za současného desetiprocentního snížení finančních prostředků, ale i avizované zrušení okresních pracovních úřadů a návrhy na krácení rodičovské dovolené. „Lidé přestanou státu věřit,“ dodal šéf nejsilnější opoziční strany.