Schválená mez by příští rok vládě umožnila zvýšit starobní penze v průměru zhruba až o 300 korun měsíčně. Koalice se zatím shoduje na valorizaci o 200 korun. Podle výpočtu ze zákonného rámce by odhadované zvýšení činilo kolem 180 korun. Kabinet původně navrhoval pro své rozhodování hranici 1,7 procenta, ale o procentní bod vyšší prosadili ve sněmovně v souladu s dohodou v koalici sociální demokraté.

Ministr Jiří Dienstbier (ČSSD) uvedl, že úprava neznamená, že důchody porostou každý rok o 2,7 procenta. Jde jen o možnost vlády. Ta navíc nemusí limit vyčerpat. „Rozhodnutí vlády se bude odvíjet od konkrétní situace v konkrétním kalendářním roce," řekl Dienstbier senátorům.

Ti také schválili nová pravidla, podle nichž by hlubinní horníci mohli odejít do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci, tedy zhruba v 56 letech. Pokud s tím bude souhlasit prezident, nová pravidla by platila od října.

Dřívější odchod do penze by se podle novely měl vztahovat na havíře, kteří odpracovali 3300 směn v uhelném nebo 2200 směn v uranovém dole. Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole méně a u uranu o 219 směn méně.