Kabinet slibuje mimo jiné podporu podnikání a trhu práce, lepší fungování státní správy a udržení sociálního smíru.

Programové prohlášení vychází z koaliční smlouvy, na které se strany už dříve dohodly. Oproti smlouvě je ale stručnější, na což si stěžovali především zástupci ANO. Sobotka po jednání vlády řekl, že kabinet ke schválenému textu připojí i programovou část koaliční smlouvy a oba dokumenty společně zašle poslancům. Ti by o důvěře vládě měli hlasovat 18. února.

Penzisté se dočkají. Už příští rok

Podle prohlášení bude chtít vláda mimo jiné zlepšit výběr daní, zvýšit zdanění hazardu. Dokument počítá i s vyšší valorizací penzí už od příštího roku a růstem minimální mzdy. Vznikne také návrh na ukončení důchodové reformy vlády Petra Nečase a komise expertů by měla připravit návrh nové důchodové reformy.

Kabinet si klade za cíl i zajistit ekonomickou stabilitu veřejného zdravotnictví. Počítá s pravidelnou valorizací platby za státní pojištěnce, rušením poplatků u lékaře a za recept, nezaváděním poplatku v nemocnici. Zůstane jen poplatek za pohotovost. Snížit se má DPH za léky a posílit dozor státu nad toky zdravotního pojištění.

V oblasti dopravy chce vláda transformovat společnost Ředitelství silnic a dálnic na státní podnik, ulehčit Českým drahám při správě nádraží a další železniční infrastruktury, kterou využívají i konkurenční dopravci, a změnit legislativu pro usnadnění přípravy dopravních staveb.