Kdo si bude chtít o svátcích protáhnout tělo na lyžích, může vyrazit i na sjezdovky například na Olomoucku. I přes oblevu jsou podmínky velmi dobré v Hlubočkách, ale i Pasece- Karlově. V obou střediscích jedou všechny vleky a sněhu je dostatek. V Domašově nad Bystřicí se areál rozjede až po Vánocích.

Oba vleky jedou v Pasece-Karlově. „Sníh je mokrý, ale je ho dostatek. Od pátku se má ochladit, takže by měl vydržet i na víkend, kdy předpokládáme slušné lyžování,“ uvedl provozovatel tamního vleku Antonín Kryl. V provozu je i lyžařská škola.

V Domašově nad Bystřicí zatím kvůli nepřízni počasí odložili spuštění lyžování pro veřejnost na příští týden. „Dnes jsme vlek pustili škole, aby si děti zalyžovaly, ale je mlha a oteplení nepřeje zasněžování ani přírodnímu sněhu,“ uvedli ve středu provozovatelé vleku.
Aktuální informace o lyžování na internetových stránkách www.skiarealhlubocky.cz a www.skiarealdomasov.cz

Tradiční setkání lyžařů na Šumavě

Špičák má na sjezdovkách v průměru 90 cm sněhu. Všechny vleky i tratě jsou v provozu během vánočních svátků, včetně snowparku s překážkami. „O svátcích jedeme bez omezení. Malou výjimkou je Štědrý den, kdy se u nás bude lyžovat do 12.30 hodin,“ říká majitel areálu Vladimír Kasík. V pátek 24. 12. si také všichni lyžaři mohou v pravé poledne společně připít na vrcholu Špičáku u symbolu areálu – velkého kříže. „ Jde už o tradiční setkání lyžařů a jako každý rok jim popřeje hodně zdaru nestor zdejšího lyžování, hajný a člen místní horské služby Jiří Bárta.“ dodal Kasík.

Na Štědrý den pojedou vleky i v ostatních železnorudských areálech. „24. prosince budeme jezdit do 12 hodin, od soboty pak spustíme i večerní lyžování,“ informoval Jan Wild z areálu Samoty. Nad Nádražím se bude lyžovat do 13 hodin, na Belvederu až do 16 hodin.

V lyžařském areálu Hartmanice se na Štědrý den bude lyžovat od 9 do 14 hodin, o víkendu pak do 16 hodin. Ve Velharticích na svahu Borku (u silnice směrem na Zahálku) pojede vlek 23. prosince od 12.30 do 16 hodin a pak od 26. do 31. prosince každý den ve stejném čase. „Na sjezdovce leží zhruba čtyřicet centimetrů sněhu,“ informoval velhartický starosta Pavel Prosr. Od 9 do 16 hodin se lyžaři svezou od 24. do 26. prosince také v Javorné (areál je vpravo od hlavní silnice směrem na Železnou Rudu). V neděli 26. prosince se rozjede vlek také v Kocourově u Mochtína, do 30. prosince se tam bude lyžovat každý den až do 21 hodin.

O vánočních svátcích se svezou i běžkaři, běžecké stopy by měly být upraveny na Železnorudsku, Prášilsku, Modravsku i v okolí Horské Kvildy.

Lyžování v Aši a Mariánských Lázních

Milovníci lyžování ze západních Čech si svou zábavu nemusí odepřít ani o Vánocích. Ašské lyžařské středisko již na svých webových stránkách zveřejnilo otvírací dobu o svátcích. V pátek 24. prosince tak mohou přijít ti, kteří budou čekat na Ježíška, v dopoledních hodinách, a to od 9 do 13 hodin.
V sobotu 25. prosince a v neděli 26. prosince funguje dopolední lyžování od 9 do 13 hodin, odpolední od 12 do 16 hodin.

Letos poprvé si užijí milovníci sjezdovek také v Mariánských Lázních. Brány ski areálu se zde otevřou ve čtvrtek 23. prosince v 9 hodin. V provozu bude lanová dráha a levý vlek na Slalomáku, kde je připraveno i večerní lyžování od 18 do 21 hodin. „Těšil jsem se, až si konečně v Mariánských Lázních zalyžuji,“ řekl místní občan Jan Holík. „Dosud jsem s rodinou jezdil do Aše, ale to se značně prodraží a spoustu času strávíte na cestách. Jsem rád, že sjezdovku otevřeli.“

Sezóna v Jeseníkách startuje po Štědrém dni

Na pořádný nápor lyžařů se v Jeseníkách připravují všechny lyžařské areály. Většina z nich sice již provoz zahájila počátkem prosince, před svátky ale bývá návštěvnost slabá. Hlavní sezóna na horách startuje 25. prosince, dosud lyžaři mohli využívat mimosezónních cen permanentek.
„Máme za sebou první tři týdny, což byla pro nový areál zatěžkávací zkouška. Kolik lidí přijede po svátcích, kdy začíná hlavní sezóna, nedokážeme odhadnout. Připravené je ale všechno včetně dětského parku a snowparku. Upravujeme také dva běžkařské okruhy, které začínají od horní stanice lanovky,“ uvedl ředitel nově vybudovaného areálu v Koutech nad Desnou Martin Medřický. Běžkaři za zpáteční jízdenku lanovkou zaplatí 170 korun, mohou se vydat 2,5 kilometru dlouho a nenáročnou na trasu „stadion“ nebo zvolit delší okruh „Mravenečník“.

V provozu jsou také areály na Červenohorské sedle, Karlově, Koutech, Petříkově či Ovčárně, aktuální informace včetně počasí a stavu sjezdovek lze najít na internetovém serveru www.holidayinfo.cz. V Jeseníkách je sněhu dostatek ve vyšších partiích hor leží kolem metru sněhu, v níže položených oblastech je ho od 50 do 70 centimetrů.

Riziko pádu lavin

V Jeseníkách platí řetí stupeň lavinového nebezpečí, který už představuje značné riziko. V nejvyšších moravskoslezských horách napadlo v minulých dnech značné množství sněhu, navíc foukal silný vítr.

„Na starou, zmrzlou vrstvu napadlo velké množství čerstvého sněhu, který se ukládá na závětrných svazích. Tam ho může být opravdu hodně. V těchto místech tedy může dojít k uvolnění menších nebo středních lavin,“ vysvětlil Jaroslav Tejnský z Horské služby Jeseníky.

K uvolnění laviny může dojít i při malém zatížení, které může představovat jediný lyžař, snowboardista nebo zbloudilý běžkař. Střední a výjimečně i velké laviny se mohou uvolnit i samovolně.

Lavinové katastry se v Jeseníkách nacházejí v oblasti Malého a Velkého Kotle pod hlavním hřebenem, pod Červenou horou a pod Králickým Sněžníkem. Všechny lokality leží mimo turistické trasy, takže lyžaři, kteří dodržují základní pravidla bezpečnosti při pohybu v horách, se nemají čeho obávat.

Hory čekají nával lyžařů, je třeba se chovat ohleduplně

Policista s přístrojem na zjištění alkoholu v krvi lyžaře na sjezdovce či v běžecké stopě? Pro mnohé jistě překvapení, pro jiné známá věc. Mezinárodní lyžařská federace letos zpřísnila pravidla a každý lyžař by je měl dodržovat. Na sjezdovkách a v lyžařských běžeckých stopách platí jistá doporučení či omezení.

„Je to desatero rad a návodů, jak se správně chovat na sjezdovce i v běžecké stopě, aby se předešlo úrazům,“ vysvětlil Rudolf Chlad, náčelník Horské služby Krušné hory. Podle jeho slov není vyloučené, že se skutečně policisté na sjezdovkách i u bílých stop v budoucnu objeví. „Záchranáři nemají čas vyšetřovat, zda zraněný, nebo někdo jiný na sjezdovce požil více alkoholu, než je zdrávo. Jejich hlavním úkolem je postarat se o člověka v nouzi. Ale uniformovaný policista by byl minimálně vybornou prevencí,“ řekl Chlad. Jeden z nejbližších běžeckých okruhů v regionu je v okolí Březové. Město na svých internetových stránkách pravidelně informuje veřejnost o takzvaném lyžařském desateru. Zájemci se tak mohou dozvědět více o směru běhu a běžkařské technice, volbě stopy a sjezdovek, ohleduplnosti, předjíždění či provozu v protisměru. Zajímavá je například pasáž, ve které se hovoří o přizpůsobení rychlosti a podmínkám. Zde se někteří lyžaři i pousmějí.

„Každý běžkař, aby zabránil případnému střetu, musí být ochoten i včas spadnout,“ cituje s pobavením lyžař Antonín Veverka z Kraslic. Jinak však vážně dodává, že s pravidly plně souhlasí. „Jezdím každým rokem přejezd Krušných hor, takže vím o čem mluvím,“ dodává. Jako smaozřejmost by měla být znalost pravidla, že při nehodách je každý povinen poskytnout první pomoc a v případě nouze volat IZS, telefonní číslo 112.

Podrobnou předpověď počasí čtěte zde

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU