TI v indexu hodnotí země podle míry vnímané korupce za použití stobodové stupnice, ve které hodnota sto bodů označuje zemi téměř bez korupce. Žebříček je sestavován na základě průzkumů mezi experty, organizace ho zveřejňuje od roku 1995.

V hodnocení za rok 2015 Česko obsadilo s 56 body 37. pozici. V dnes zveřejněném indexu za loňský rok ztratilo oproti předchozí zprávě sice jen jeden bod, to ale znamenalo propad o deset míst. Ze zveřejněných výsledků tak vyplývá, že ČR přerušila dosavadní vzestupnou tendenci, kterou zahájila v hodnocení za rok 2014, kdy postoupila z předchozího 57. na 53. místo.

Čtěte také: Bič na korupci? Úřady se do zveřejňování smluv neženou. A tají ceny

Výrazný propad podle TI odráží proměny korupčních problémů, kdy se pozornost vlivových skupin přesouvá od jednotlivých korupčních kauz, jako jsou předražené zakázky nebo dotační skandály, k přenastavení distribuce moci, kdy se skupiny snaží měnit podmínky ve svůj prospěch. Jako příklad uvedl ředitel české TI David Ondráčka loňskou reorganizaci policejních útvarů, která vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO. Oběma stranám šlo podle něj o to získat pod svůj vliv klíčové útvary.

Dalším důvodem, proč si Česko pohoršilo, jsou podle Ondráčky nedokonalé, nepřijaté nebo špatně implementované zákony a nedořešené korupční kauzy, které se soudcům nedaří rychle uzavřít.

Premiér s hodnocením TI nesouhlasí. "Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v ČR běží," uvedl.

"Výrazně jsme v posledních třech letech snížili korupci. A tato vláda není zatížena korupčními skandály, kdy by museli odcházet ministři nebo vysocí úředníci. Vláda se tedy snaží a je to spíše na hlubší analýzu, proč mají lidé tento pocit, protože boj s korupcí v ČR běží," uvedl Sobotka.

S tím, že si Česká republika oproti loňsku pohoršila, není spokojen ministr a předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Jan Chvojka. "Zvlášť proto, že vláda za poslední rok dokázala prosadit nebo uvést do praxe velkou část svého antikorupčního programu," uvedl.

Chvojka ale zároveň upozornil, že Česko letos při hodnocení získalo 55 bodů ze sta, tedy pouze o jeden bod méně než loni. Letošní bodový zisk Česka je podle Chvojky druhý nejlepší výsledek od roku 1995, kdy byl index vnímání korupce zaveden. V evropském měřítku si navíc Česko polepšilo, když se posunulo z loňského 22. na letošní sdílené 19. místo, uvedl ministr. Konstatoval také, že do hodnocení byly nově zařazeny i ostrovní karibské státy, které se umístily před ČR. To vyvolává podle Chvojky mnohé otázky.

Lépe je na tom s 62 body například Polsko (13.), naopak Slovensko v indexu skončilo s 51 body až na 22. místě. Nejhorší situace v EU panuje v oblasti korupce v Bulharsku (41 bodů). Průměrné evropské skóre je 65 bodů ze sta, Česko se tak s 55 body řadí k podprůměru.

Celosvětově si nejlépe vedou ve vnímání korupce Nový Zéland a severské země - Dánsko, Finsko a Švédsko. Na opačné straně žebříčku naopak skončily Somálsko, Jižní Súdán a Severní Korea.

Čtěte také: ČSSD je prolezlá politickou korupcí, tvrdí poslankyně Nytrová. Ve straně končí