Pokud mimořádná situace nenastane, bude o uzavření hranic podobně jako dosud rozhodovat vláda. Kabinet navíc bude mít možnost nařízení vnitra ohledně hraničních kontrol zrušit. Vnitro by podle normy mohlo nařídit hraniční kontroly, pokud by existovala vážná hrozba narušení pořádku nebo vnitřní bezpečnosti země. Kontroly by byly možné na vybraných místech nebo po celé délce hranice.

Zákon zároveň stanoví, že vláda může určit rozsah, způsob nebo intenzitu kontrol. Mohou být třeba namátkové silniční či železniční nebo systematické, podobně jako tomu bylo před zavedením schengenského systému. Může být také vyhlášen zákaz překročení zelené hranice, vláda by také podle zákona mohla určit, kde se bude moci hranice překročit, tedy minimálně na bývalých oficiálních hraničních přechodech.

Zákon upravuje také podmínky pro získání statusu mezinárodního letiště či povinnosti kapitánů letadel a provozovatelů letišť. Tuzemská mezinárodní letiště, která ročně odbaví nejméně 5000 lidí, budou muset například zajistit to, aby se tam pohybovali odděleně cestující na vnitrozemských a vnějších linkách. Zároveň budou muset mít do září 2018 místnost pro cizince, jimž byl odepřen vstup do Česka. Letiště s více než milionem odbavených pasažérů ročně budou muset mít prostor pro přijímací středisko pro azylanty i policejní cely.