Vnitro chce na letištích v Karlových Varech, Brně, Ostravě a Pardubicích dosáhnout stejných bezpečnostních standardů jako na pražském letišti. "Přestože se území České republiky zatím nestalo dějištěm žádné akce označitelné za teroristický útok klasického charakteru, riziko uskutečnění takového útoku stále trvá," píše se v dokumentu.

Dalším problémem mimopražských letišť je podle vnitra nedostatečná úroveň integrace bezpečnostních systémů nebo i nízká kontrolní kapacita u nebezpečných předmětů a chemických látek. Nemají také zavedenou plošnou detekci radiace, nedostatky jsou i při kontrole vstupů do neveřejných prostorů letiště.

Netopýr velkouchý. Také on může v CHKO žít.
Jsou tam? Ochránci hledají v Brdech vzácné netopýry

Do zabezpečení by chtělo vnitro investovat necelých 500 milionů korun, z toho přes 300 milionů by mělo jít právě na systém rozpoznávání obličejů. Systémy by měly být zavedeny do konce roku 2020.

Za loňský rok odbavilo brněnské letiště více než 400 tisíc cestujících, ostravské o zhruba 150 tisíc lidí méně. Z letiště v Pardubicích odlétlo loni asi 50 tisíc, z Karlových Varů 25 tisíc lidí.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Dovolená. Babiš v Itálii, levice míří do Řecka