Rozhodnutí čeká především na předsedkyni Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danu Drábovou (za STAN), která nebude moci být zároveň středočeskou zastupitelkou. Kandidovat na hejtmanku odmítla, protože chce v čele úřadu pokračovat.

Dilema budou muset vyřešit i ministerští náměstci z řad zvolených krajských zastupitelů - náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce veřejné správy Jana Vildumetzová z vnitra, náměstek pro řízení sekce vysokého školství, vědy a výzkumu Robert Plaga ze školství (všichni ANO) a náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Jurošková (ČSSD) z financí.

"Jedním z možných řešení je podání žádosti o odvolání ze služebního místa představeného, o které musí být rozhodnuto do 60 dnů od podání této žádosti. Alternativním řešením by mohlo být podání žádosti o povolení čerpání služebního volna po dobu výkonu funkce člena zastupitelstva kraje," uvádí stanovisko.

Podle něj budou moci v krajském zastupitelstvu být beze změn jen "řadoví" státní zaměstnanci ve služebním poměru, pokud budou neuvolněnými, a tedy neplacenými zastupiteli. V ostatních případech by museli být "zařazeni mimo výkon státní služby".

Ministrstvo připustilo, že služební zákon a volební zákony neřeší tuto situci úplně stejně a že je vhodné uvažovat o jejich sjednocení. Jasno do věci zatím nevnesl ani Nejvyšší správní soud, neboť se na něj v této věci zatím nikdo neobrátil.