Novinka je součástí novely zákona o elektronických komunikacích a novely trestního řádu, které bude v nejbližších dnech projednávat vláda. Podle odhadů vnitra se to dotkne desetitisíců Čechů. Dosud se tato informační povinnost vztahovala pouze přímo na případy odposlechů.

V praxi to bude znamenat, že pokud policie nechá lustrovat něčí hovory, musí ho o tom státní zástupkyně nebo soudce po pravomocném skončení věci až na pár výjimek zpětně informovat. Dotčený člověk si na základě toho bude moci podat stížnost k soudu, píše list.

Podle deníku vyrozumění nedostanou lidé v případech, že se zapletli do vyšetřování trestného činu, ze kterého byla podezírána organizovaná skupina. Mezi informovanými rovněž nebudou ti, které policie napíchla v rámci hromadné akce. „Informační povinnost se bude vztahovat na osoby, k nimž se získávala data cíleně,“ upřesnil zástupce ředitele odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra Karel Bačkovský.

Nejdříve odmítali

Zástupci ministerstva vnitra zprvu tuto povinnost zavést odmítali a argumentovali tím, že by to bylo velmi drahé. Po diskusích s představiteli justice ale změnili názor. „Na základě připomínek ministerstva spravedlnosti jsme zapracovali do novely tuto změnu,“ potvrdil LN Bačkovský.

Současně by se měla pravidla pro získávání údajů výrazně zpřísnit. Vnitro se ke kroku odhodlalo poté, co Ústavní soud zakázal mobilním operátorům poskytovat policii citlivá data o komunikaci klientů. Soud to odůvodnil tím, že institut policie zneužívala. Kriminalisté si ale poté stěžovali, že přišli o výrazný nástroj v boji proti zločinům.

Ministerstvo vnitra se rozhodlo jim pravomoc vrátit, ale pravidla výrazně zpřísnit. „Provozní a lokalizační údaje bude moci policie zřejmě vyžadovat pouze v případech, kdy pachateli hrozí trest s horní hranicí sazby nejméně tři roky,“ uvedl Bačkovský. Dodal ale, že sazba se po diskusích může ještě změnit.

Novela také počítá s tím, že o výpisy bude policie žádat, až když nebude mít jinou možnost. Navíc žádosti o lokalizační a provozní údaje bude muset policista podávat také prostřednictvím státního zástupce.

Zavedení informační povinnosti se podle odhadů vnitra dotkne desetitisíce Čechů. Jak píšou Lidové noviny, jen za loňský rok si policisté vyžádali přes 80.000 výpisů z mobilů. Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) požaduje ale nejdříve vyhodnocení zpětné vazby u odposlechů. „Bez této analýzy nemá smysl uvažovat nad rozšířením paragrafu,“ míní Tejc.