Spory o Peroutkovo dílo začaly Zemanovým lednovým projevem na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil mimo jiné o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," řekl tehdy Zeman.

Podle odborníků a Společnosti Ferdinanda Peroutky ale Peroutka nikdy článek s názvem Hitler je gentleman nenapsal. Sdružení proto prezidenta otevřeným dopisem vyzvalo, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.

"Člověk si nemá nechat všechno líbit"

Zeman tak ale zatím neučinil, i když po článku už týdny marně pátrá jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Peroutkova vnučka Terezie Kaslová se proto rozhodla domoci se omluvy žalobou na stát. "Já si myslím, že si člověk nemá nechat všechno líbit," řekla k tomu minulý týden.

Zeman slíbil, že se omluví, pokud se dotyčný článek nenajde, zatím se tak ale nestalo. Jeho mluvčí od pondělí zveřejňuje Peroutkovy články, které Hrad považuje za kontroverzní. V pondělí to byl text s názvem Češi, Němci a židé, který byl publikován 22. února 1939 v časopise Přítomnost, dnes článek Povinnost je jasná zveřejněný původně 27. srpna 1939 v Lidových novinách.