"Můj dědeček ji vytvořil, aby ji daroval Praze a národu, ne aby někde cestovala," řekl Aktuálně.cz John Mucha. Malíř obrazy věnoval Praze v roce 1913. "Chce předběžné opatření, aby epopej nemohla jet do Japonska a do Číny. My si ale myslíme, že to nemůže udělat," reagoval pražský radní pro kulturu Jan Wolf.

Muchův dopis už zkoumají magistrátní právníci, kteří podle Wolfa diskutují s Muchovými advokáty. Argumenty malířova vnuka ale zpochybňuje. "Tvrdí, že Praha nemá na epopej nárok, protože nesplnila podmínky odkazu. Což my rozporujeme, protože nikde v tom odkazu není, že to musí být nově postavená budova," uvedl Wolf. Považuje za logické i to, že má epopej vycestovat, protože v zahraničí bude podle něj dobře propagovat Českou republiku a Prahu.

Slovanská epopej, která je nyní vystavena ve Veletržním paláci, má za necelý rok vyjet do několika asijských zemí. Do Česka se vrátí zřejmě nejdříve v roce 2019, ale jinam než do výstavních prostor Národní galerie. Vedení Prahy hledá místo, kde plátna následně uložit. Na žádost Moravského Krumlova hlavní město zároveň jedná o možnosti návratu epopeje na Moravu.

Stěhování děl do Prahy v roce 2011 vyvolalo vlnu nevole. Proti se postavil Moravský Krumlov, kde bylo Muchovo dílo vystaveno desítky let, vedení Jihomoravského kraje, tisíce lidí i John Mucha.

Krumlov iniciativu nekomentuje

Malířův vnuk tvrdí, že epopej by se mohla vrátit do Moravského Krumlova, který se postupně opravuje. "Když to vyhraju, dáme to do Krumlova a uděláme z něj muchovské centrum. Ta sbírka je hrozně velká, není to jen těch dvacet pláten. Nedaleko je Vídeň, Bratislava, nemusí být vše v Praze," dodal John Mucha.

V Krumlově zatím o Muchově iniciativě neví. „O výzvě Johna Muchy informace nemám. Je to navíc záležitost mezi jím a hlavním městem Prahou, kterou mi nepřísluší komentovat," reagoval zdrženlivě starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Představitelé města dlouhodobě usilují o to, aby vytvořili podmínky pro případný návrat pláten na zámek. V uplynulých letech postupně opravili zámeckou kapli a rytířský sál, kde návštěvníci po desetiletí Epopej obdivovali, a také sérii navazujících sálů.

Loni v nich otevřeli výstavu českého moderního umění se sbírky Muzea Kampa Medy Mládkové. V létě krumlovské zastupitelstvo také rozhodlo o koupi zámku. Dokončení prodeje nyní vázne na insolvenčním řízení a exekuci, jimiž čelí vlastník zámku, společnost Reality MK odvozená z pražské Incheby, která zámek koupila před jedenácti lety.