Vojenská policie působí v Iráku od loňského roku v rámci leteckého poradního týmu, který pomáhá irácké armádě zvládnout pilotování a péči o bitevníky L-159. Úkolem vojenských policistů je doprovázet a chránit letecké instruktory během výcviku i při cestách mimo základnu. Zabezpečují také místo, kde jsou vojáci na irácké základně Balad ubytováni. V současné době jich je v jednotce šest, jejich počet se sníží na tři.

Belgičtí vojáci, kteří slouží v Iráku v rámci spojeneckých sil, pozorují boje o město Tal Afar.
Tal Afar bude náš, vzkazuje irácká armáda. Islamisté stojí před porážkou

"A to ve prospěch výcvikové mise v Iráku, kde v současné době působí kolem pěti policistů české policie. My tam posíláme na základě žádosti irácké vlády od září čtyři vojenské policisty," poznamenal náčelník Vojenské policie Pavel Kříž.

Jejich úkolem bude cvičit irácké ozbrojené síly. "Samozřejmě je to založeno na základní vojenské činnosti v oblasti střelecké, balistické, zdravotnické," podotkl. Předpokládá, že později budou chtít Iráčané vycvičit ve speciálních činnostech, tedy třeba jako odstřelovači, pyrotechnici nebo kriminalističtí technici.

Kříž považuje misi pro Vojenskou policii za přínosnou, protože na ní vyslaní vojáci nabudou zkušenosti ze zahraničí a zdokonalí se i ve znalosti cizích jazyků. Příští rok by se do mise chtěli zapojit i Slováci, dodal náčelník české Vojenské policie. "Vojenská policie se na zahraničních misích české armády úspěšně podílí už řadu let. Již v minulosti její instruktoři vycvičili tisíce iráckých a afghánských příslušníků ozbrojených sil," sdělil k plánovanému zapojení ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zdroj: DENÍK/ Martin Divíšek

Další vojenští policisté v současné době slouží na misích na Sinaji a v Afghánistánu. V Kábulu navíc od července hlídají českou ambasádu. Na převzetí ochrany českého velvyslance se připravovali rok a půl společně s vojáky z 601. skupiny speciálních sil, kteří měli úkol na starosti před červencem. "Bereme to jako dlouhodobou misi, kam posíláme skutečně ty nejzkušenější a nejpřipravenější vojenské policisty," zdůraznil Kříž.

Služba na české ambasádě v Kábulu je podle něj velmi náročná, třeba i kvůli velkému počtu lidí, kteří se musí vměstnat do malého prostoru, kde ambasáda sídlí. Kříž poznamenal, že se vojáci musí vypořádat s hrozbou takzvané ponorky i nudy. "Na druhou stranu ti lidé jsou hodně vytížení," poznamenal s tím, že slouží prakticky nepřetržitě.

Často vyjíždí mimo ambasádu do náročného kábulského provozu. Na každý výjezd se musí důkladně připravit. Zároveň mají za úkol nepřetržitou ochranu ambasády. Podle Kříže bydlí na ambasádě společně v malé místnosti o několika metrech čtverečních, sami si vaří či nakupují. Odreagovat se mohou jen v malé posilovně.

Koncem května pumový útok zasáhl německou ambasádu, která sídlí nedaleko české. Zemřely desítky lidí a stovky byly zraněny. Podle Kříže se zabezpečení české ambasády po útoku neměnilo. "Systémy a ochrana jsou nastaveny tak, aby s tím počítaly. Nebudeme si namlouvat, že tam potřebujeme malinko i štěstíčka, aby ta mise byla úspěšná," poznamenal.

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš poskytl 22. srpna v Praze rozhovor Deníku.
Jiří Drahoš: Lidé od prezidenta nechtějí hrubost ani agresivitu