tudentům vybraných profesí proto státní podnik nabízí nový stipendijní program, v rámci kterého si studenti mohou sáhnout až na tři tisíce korun měsíčně. Podmínkou je slušný prospěch, absolvování letních brigád a především závazek, že vybraný student bude po dokončení školy pracovat pro VLS.

„Nedostatek pracovníků není v současné době akutní, nicméně stipendijním programem reagujeme na snížený zájem o studium těchto oborů," vysvětluje mluvčí VLS Jan Sotona. Stipendijní program je zaměřen na mladé studenty kvalifikovaných profesí lesních dělníků pro práce v těžební činnosti.

BLÝSKÁ SE NA ČASY?

Pokles zájemců o lesnické obory v posledních letech potvrzují i ředitelé škol. V letošním školním roce se však situace podle nich značně zlepšila. „Po pěti-letém propadu, kdy jsme přijímali každého, aby se třída naplnila, jsme si letos mohli vybírat," říká Rudolf Sochor, ředitel Střední lesnické školy a Střední odborní školy Šluknov.

Zda však bude mezi studenty o stipendium od VLS zájem, podle něj není jisté. „Vedení školy takový program samozřejmě velmi vítá. Ale řada studentů chce pokračovat na vysokou školu a odložit tak nástup do práce," dodává Sochor.

V úspěch stipendijního programu naopak věří Alena Dvořáková, ředitelka Střední školy hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Škola už od loňského roku využívá podobné podpory od ZOD Brniště, která se velmi osvědčila. „Díky těmto stipendiím se nám po pěti letech znovu podařilo otevřít obor zemědělec-farmář a věřím, že u lesnictví to bude podobné. V současné době se u nás tento obor učí šedesát dětí," uvádí Dvořáková.

Právě frýdlantská škola by měla být hlavním partnerem stipendijního pro-gramu VLS. „Je to škola, která po desetiletí vychovává v regionu velmi kvalitní studenty v daných oborech. Když se například podíváte na nejlepší české dřevorubce na tradičním mistrovství ČR v práci s motorovou pilou na Lesnickém dni v Ralsku, tak dlouhodobě zde špičku tvoří v národní konkurenci absolventi frýdlantské školy, konkrétně pobočky v Hejnicích," doplňuje Jan Sotona.

PENÍZE PODLE VÝSLEDKŮ

Žádost o stipendium mohou zájemci podávat v průběhu prvního ročníku studia, vstupním kritériem pro výběr jsou výsledky praktických zkoušek na konci 1. ročníku.

Z příspěvku pak může student pokrýt náklady na ubytování až do měsíční výše 2 000 korun, až jeden tisíc korun pak může čerpat jako měsíční paušál na další výdaje.

„Stipendium je samozřejmě vázáno na prospěch, plnění dalších školních povinností, ale také na absolvování letních brigád u lesní divize VLS, kde bude po dokončení studia absolvent nastupovat," podotýká vedoucí personálního oddělení VLS Miroslava Ferancová.

Vojenské lesy a statky spravují přes 140 tisíc hektarů pozemků. Na Česko-lipsku hospodaří v rozsáhlé lokalitě v Ralsku o rozloze 28 000 hektarů.

Zaměstnavatelů, kteří stipendii podporují studenty středních škol, v posledních letech přibývá. Do stipendijního programu Libereckého kraje je zapojené zmíněné ZOD Brniště nebo sklářská společnost Preciosa.