Noc na dnešek vojáci strávili v kasárnách ve Staré Boleslavi u Prahy. Z nich první část konvoje vyjela dnes v 07:00. "Pak pojedou až k Hradci, objedou město a budou pokračovat dál na Jaroměř a Náchod," popsal ráno trasu konvoje mluvčí armádní agentury logistiky Petr Kostelka.

Čtěte také: Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Konvoj přijíždí do Náchoda.Zdroj: Deník/Jiří ŠpreňarV Jaroměři vojáky pozdravili příznivci Američanů se dvěma historickými vojenskými džípy. V Náchodě a na samotném hraničním přechodu se na konvoj přišly podívat stovky lidí.

Cestu konvoje si nenechali ujít příznivci vojenské techniky. Podle jednoho z nich Jiřího Bednáře z Hronova si pozornost zasloužila především britská vozidla Šakal a Kojot. "Jsou to speciální průzkumná lehká vozidla, která nejsou pancéřovaná. Jedná se spíše o konstrukci, která veze jenom zbraně. Tady v Evropě jsou velmi málo vídaná," řekl Bednář.

Přejezd konvoje přes náchodský hraniční přechod téměř žádné zdržení dopravy nezpůsobil. Obrněnce a další vozy kolony si od české vojenské policie plynule přebrali jejich polští kolegové. Řidiči ostatních vozidel po tuto dobu čekali několik minut, žádné velké kolony se netvořily.

K vidění Strykery i Šakaly

V sobotu první vozidla vyjela z Rozvadova do českého vnitrozemí před 09:30. Poslední kolona se dostala do ČR před 17:00. Na vojáky a jejich techniku podobně jako při minulých přejezdech čekaly hloučky lidí na mostech a podél cest, desítky lidí je vítaly také před areálem boleslavských kasáren.

Českem znovu projížděl americký vojenský konvoj.Zdroj: Tomáš JežekTam se ovšem pohyboval i muž ve staré Škodě 1203. Několik hodin jezdil tam a zpět, z tlampačů na voze pak pouštěl ruské písně či úryvky z vojenských filmů, například Tankového praporu. Jeho přítomnost a vyjadřování odporu k příjezdu amerických vojáků ovšem nelibě nesli příznivci armády. Například pětice mužů z Mnichova Hradiště. Sprosté pokřikování nakonec skončilo zásahem Policie ČR, a to kvůli výtržnostem.

Jádro konvoje tvořili američtí dragouni z 2. jízdního pluku (2. Cavalry Regiment), jeho součástí byla i padesátka Britů. Spojenečtí vojáci s sebou vezli desítky obrněnců Stryker, vozy Hummer nebo britské Šakaly.

Českem za poslední dva roky projely tři podobné konvoje. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu ozvala spousta hlasů odpůrců NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Psali jsme: Americký konvoj projíždí ČR. Součástí jsou i obrněné vozy Stryker