Duel, který nesl název Česko hledá prezidenta, se odehrál na scéně pražského Hudebního divadla Karlín a moderoval ho Karel Voříšek.

Zeman v diskusi zopakoval, že jmenuje i napodruhé premiérem šéfa ANO Babiše navzdory tomu, že je trestně stíhán. Podle něj se tak stane během února. Neuvedl, zda bude požadovat záruku 101 hlasů, jak avizoval dříve.

Uvedl, že Babiš je - řečeno s Cimrmany - sprostý podezřelý a že platí presumpce neviny a že šéf ANO je vítězem voleb. 

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Dva kandidáti na prezidenta.
Superdebata na ČT bude i s politiky. Babiš odmítl zkoušet Zemana

Drahoš by však podle svých slov v pozici prezidenta nedal žádné "bianco pokusy" a možnost sestavit vládu by dal vítězi voleb. Premiér podle něj není volená funkce, ale funkce jmenovaná. "Vítěz voleb nemá automaticky nárok na premiéra, nedovedu si představit, že by premiérem byl trestně stíhaný člověk," řekl Drahoš.

Zeman na začátku řekl, že se na setkání těšil. „Já jsem o panu Drahošovi prakticky nikdy nemluvil,“ uvedl Zeman s tím, že Drahoš o něm hovořil na setkáních s lidmi, takže nabyl dojmu, že se do něj zamiloval, a nabídl mu, aby mu dal svůj hlas.

Drahoš opáčil, že se na Zemana také těšil v narážce na to, že prezident „nedělal kampaň“. Připomněl Zemanova slova, že debaty měly být dvě, neboť třetí a čtvrtá by byla nudná.

Stanislav Šulc.
Komentář: Kšefty mezi Zemanem a Babišem? Horší než za Nečase

Dostalo se i na téma kvót. "Kvóty odmítám od samého začátku," prohlásil Drahoš. Migrační problém je podle něj třeba řešit ochranou hranic EU a pomocí potenciálním migrantům v zemi původu. "Co jste jako prezident dělal proti tomu, aby ČR byla nucena tyto kvóty přijmout?" dotázal se Zemana. "Migrace se neřeší v Rusku, v Číně ani ve středoasijských republikách," dodal. K Zemanovu vyjádření, že nepodepíše unijní návrh na přerozdělování žadatelů o azyl, Drahoš uvedl, že Zeman zapomněl, že to není ani v jeho pravomoci, protože to není mezinárodní smlouva.

Prezident oponoval, že do Moskvy jezdí kvůli obchodu a že o migraci mluvil jak v OSN, tak při setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle svých slov jí řekl, aby migranty neposílala k sousedům na oběd.

Zeman na rozdíl od Drahoše podpořil zavedení ústavního práva pro držení zbraní, podle něj by to umožnilo obejít evropskou směrnici o zpřísnění podmínek pro držení zbraní. Senát ovšem takovou úpravu odmítl mimo jiné proto, že na dodržování unijní směrnice by nic nezměnila. Drahoš označil stávající zbraňovou legislativu za dostatečnou. "V každém obchodě nemůže být prodavačka s pistolí a každý, kdo do něj vejde, nemůže být zastřelen," reagoval Drahoš na Zemanův argument, že legálně ozbrojení lidé by mohli suplovat policisty.

Za nesystémový krok označil Drahoš zamýšlené zdanění církevních restitucí, ke kterému chce přistoupit vláda Andreje Babiše (ANO). Podle Drahoše by pak Parlament mohl přistoupit i ke zdanění jiných věcí, pokud by v rozpočtu chyběly peníze. Zeman poznamenal, že Drahoš je chemik, a nikoli ekonom, a že Parlament má právo se k otázce církevních restitucí vrátit.

Premiér Andrej Babiš (vlevo) a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
Tato vláda nebude hledat alternativu k EU, řekl Babiš diplomatům

Miloš Zeman také obvinil svého vyzyvatele, že neumí dodržovat ani elementární pravidla. Podle něj se Drahoš nedrží pravidel debaty v televizi Prima. Drahoš se proti tomu ohradil s tím, že si témata debaty pamatuje dobře a že jeho otázka na nejhorší Zemanův zážitek za jeho prezidentování byla s nimi v souladu.

"Člověk, který nedokáže dodržovat ani tak elementární pravidla je poněkud nebezpečný sobě i svému okolí," prohlásil Zeman za nadšeného aplausu svých příznivců. 

Příznivci obou kandidátů vyjadřovali potleskem i pískotem či bučením své sympatie a antipatie vůči kandidátům hned od začátku. Moderátor Karel Voříšek je musel několikrát uklidňovat. Debatu podle něj u televizních obrazovek sledovaly dva miliony diváků, oznámil zhruba po půl hodině jejího trvání.

Televize Prima stanovila pro debatu čtyři tématické okruhy. Prvním jsou možnosti změn v Ústavě ČR, například referendum, rodinná práva u párů stejného pohlaví, prezidentské veto či zrušení Senátu. Druhým okruhem je vyrovnání se s minulostí, církevní restituce či postoj ke komunismu. Třetí okruh zahrnuje témata domácí politiky, například EET, protikuřácký zákon či ústavní právo nosit zbraně. Prima ale mezi tématy neavizovala postup prezidenta při současných jednáních o vládě. Zahraničním tématům pak dominuje migrace, kterou si Hrad vybral jako hlavní téma kampaně.

V druhém kole prezidentské volby vyzve Miloše Zemana Jiří Drahoš
OBRAZEM: Zeman versus Drahoš. Kterému z kandidátů dávají přednost celebrity?