Do sněmovny by se také dostaly TOP 09, KSČM, KDU-ČSL a poprvé i Věci veřejné. Strana zelených by dostala tři procenta hlasů. Ukazují to ve středu zveřejněné výsledky internetového průzkumu agentury SANEP.

Na třetím místě by podle průzkumu skončila TOP 09 se ziskem 13,4 procenta hlasů, čtvrtou KSČM by volilo 12,8 procenta voličů. Věci veřejné by získaly 5,1 procenta hlasů, na pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by dosáhli ještě lidovci. Statistická odchylka průzkumu činí podle SANEP 1,5 procenta.

Všech šest stran si polepšilo

Všech sedm uvedených stran by si proti lednovému průzkumu SANEP polepšilo. Největší nárůst preferencí je u ČSSD, které přibylo 5,6 procenta voličů. O 1,8 procentního bodu si polepšili komunisté, 1,6 procenta navíc získaly Věci veřejné, 1,1 procenta ODS. U ostatních stran bylo posílení menší než jeden procentní bod.

V průzkumu naopak neuspěla Strana práv občanů bývalého premiéra Miloše Zemana. Zatímco v lednu jí podle průzkumu SANEP chtělo volit 3,3 procenta dotázaných, současný průzkum jí slibuje jedno procento hlasů.

Při hypotetickém přepočtení hlasů na mandáty by sociální demokraté získali 71 poslanců, občanští demokraté o 20 méně. TOP 09 by měla 29 zákonodárců, KSČM 27 a lidovci a Věci veřejné po 11. Statistická odchylka průzkumu jsou dva mandáty.

Průzkum se uskutečnil na internetu od 28. ledna do 2. února a zúčastnilo se ho 16.712 dotázaných ve věku 18 až 69 let. Volební účast by podle něj dosáhla 59 procent.

Průzkum: Češi se nejvíc obávají nezaměstnanosti a nemocí