Vítězem prvního kola byla ČSSD, která obhajovala 23 mandátů, Její kandidáti dokázali postoupit do finále v 19 ze 27 obvodů. K tomu, aby si sociální demokraté udrželi svou těsnou většinu v Senátu, by potřebovali vyhrát v 18 obvodech. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před volbami označoval za úspěch, pokud by sociální demokraté obhájili devět mandátů.

Hlavně na výsledku sociálních demokratů záleží, zda budou mít v Senátu většinu zejména se Stranou práv občanů (SPO). KSČM se totiž do finále v žádném z obvodů neprobojovala, o jeden mandát přišla a zbyl jí tak poslední senátor. Levicové kluby by potřebovaly získat 13 mandátů. Jistý mají jen jeden – o jeho získání na Zlínsku soupeřili radní a bývalý šéf slušovického družstva František Čuba (SPO) a místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková.

Nejblíže tak měla k senátní většině vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Jejím zástupcům k tomu stačilo vyhrát ve třech obvodech proti adeptům jiných stran, neboť proti sobě stáli v 11 obvodech a celkem potřebovali získat 14 senátorů.

Senátní vyjednávání

Zástupci ČSSD vyhráli v 11 obvodech, v dalších osmi postoupili do závěrečného kola z druhého místa. ANO mělo ve hře devět kandidátů, přičemž pět z nich první kolo vyhrálo. Devět finalistů měla také KDU-ČSL, jen dva z nich ale dokázali vyhrát úvodní bitvu. Ze sedmi duelantů ODS, která obhajovala tři mandáty, jen jediný pokořil všechny své soupeře v úvodním kole. V roli favoritů byli také oba kandidáti Strany zelených a Ivo Valenta (za Stranu soukromníků).

I když se lidé dozvědí volební výsledky dnes ještě zřejmě před setměním, oficiální podobu získají až po pondělním projednání Státní volební komisí. Stane se to v úterý 21. října jejich vyhlášením ve Sbírce zákonů. Od následujícího dne až do konce října začne plynout desetidenní lhůta, v níž se voliči či kandidující strany mohou obrátit se stížnostmi na zvolení senátorů na Nejvyšší správní soud.

V Senátu mezitím začne vyjednávání na základě povolebního rozložení sil. Senátoři totiž po každé obměně třetiny horní komory volí její představitele, šéfy výborů a komisí. Na dohodu mají frakce čas přibližně do 20. listopadu, kdy se má obměněná horní komora sejít k ustavující schůzi. V předvolebním složení se senátoři naposledy sejdou příští středu 22. října.