Lidovci by podle průzkumu získali 11,5 procenta, Starostové a TOP 09 pro Zlínský kraj 7,5 procenta a Strana práv občanů – zemanovci šest procent hlasů. Další subjekty by už do zastupitelstva neprošly. Nejblíže k tomu podle průzkumu mají Nezávislí se čtyřmi procenty a Česká pirátská strana s 3,5 procenta hla­sů.

Poslední, kdo dosáhl alespoň dvou procent, jsou Strana svobodných občanů s 2,5 a Moravané a Strana zelených se dvěma procenty. Zbylé subjekty mají podle průzkumu podporu minimální. Sběr dat se uskutečnil od 12. do 14. září, do průzkumu se zapojilo 1028 respondentů.

Předvolební průzkum ve Zlínském kraji provedla i agentura ppm factum research pro Český rozhlas (ČRo). Podle výsledků zveřejněných na konci srpna by volby v kraji vyhrála ČSSD s 21,2 procenta voličů. Na druhém místě by skončila ODS s 20,6 procenta hlasů a na třetím KDU-ČSL s 12,5 procenta.

Do zastupitelstva by se stejně jako nyní podle průzkumu pro rozhlas dostaly už jen dva subjekty. STAN a TOP 09 pro Zlínský kraj podle volebního modelu ČRo podporuje 12,1 procenta voličů a komunisty by volilo 11,6 procenta lidí. Zbylé subjekty by nepřekročily pětiprocentní hranici.

Sociální demokrati vyhráli i před čtyřmi lety

V roce 2008 vyhrála zlínské krajské volby ČSSD se ziskem 35,4 procenta hlasů. To znamenalo zisk 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS s 11 mandáty a ziskem 21,96 procenta hlasů. Následovali lidovci s šesti mandáty a 13,35 procenta hlasů. Komunisté dostali 11,18 procenta hlasů a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj 10,08 procenta. Obě seskupení obsadila v zastupitelstvu po pěti křeslech.

Vítězní sociální demokraté se dohodli na vytvoření koalice s ODS a KDU-ČSL. V zastupitelstvu se 45 členy má koalice většinu 35 křesel. V opozici tak zůstali komunisté a Starostové a nezávislí pro Zlínský kraj. V roce 2008 kandidovalo celkem 13 subjektů, letos má zájem o místo v krajském zastupitelstvu rekordních 22 politických uskupení.