Místopředsedové strany a členové výkonné rady po volbách oznámili, že k datu kongresu rezignují na své funkce. „Jednotlivá místní, oblastní a regionální sdružení teď budou do 16. ledna nominovat své zástupce do vedení ODS," uvedl úřadující předseda Martin Kuba.

ODS v prohlášení uvedla, že náklady na kongres budou řádově nižší než v minulých letech. „Kongres připravujeme tak, aby byl co nejúspornější. Úspory se dotknou technického zázemí," uvedl hlavní manažer ODS Jan Kočí. Strana podle něj ušetří také na nájemném, které je v lednu nižší. Významnou část nákladů si budou hradit sami účastníci.

Akce velkých rozměrů

Kongresu se podle Kočího bude účastnit více než 500 delegátů a další hosté. Podle Kočího je v ČR poměrně málo míst, v kterých je možné kongres takového rozsahu pořádat.

V hotelu Clarion, který podle internetových stránek hotelu patří mezi největší a nejmodernější kongresové hotely v ČR, se v minulosti kongresy ODS konaly několikrát.

Post předsedy ODS je neobsazený od letní rezignace expremiéra Petra Nečase. Úřadující šéf Kuba, který se z prvního místa jihočeské kandidátky nedostal do Sněmovny, na předsedu kandidovat nechce. O místopředsednická místa by se podle některých informací médií mohl ucházet dosavadní místopředseda Jiří Pospíšil, lídr jihomoravské kandidátky a exministr školství Petr Fiala či bývalý pražský primátor Bohuslav Svoboda.