Sobotka, pod jehož vedením straně v posledních měsících významně klesla podpora v předvolebních průzkumech, odstoupil z čela strany v polovině června. "Já mu (Sobotkovi) říkal: A neplánuješ odjet do nějakých hor, neplánuješ objímat stromy. O on dokonce mi řekl: Mohu ti slíbit, že neplánuju ani založit nějakou politickou stranu. Což bohužel bývalo zvykem některých předsedů," poznamenal Zaorálek.

Sochy ve městě Trutnov
OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Premiér Sobotka povede kandidátní listinu sociálních demokratů v Jihomoravském kraji. Podle Zaorálka je to role a region, kde se cítí doma. "Zná velice dobře situaci míst, kde chce mluvit s lidmi," řekl Zaorálek. "Jsem si absolutně jistý, že Sobotka bude součástí toho tělesa strany, a budeme hledat jak využít to, co dělal," dodal.

Z bývalých sociálnědemokratických premiérů blízko své strany zůstal například současný poradce premiéra Vladimír Špidla. Ve zlém se s ČSSD rozešel nynější prezident Miloš Zeman a Jiří Paroubek. Ten nedávno oznámil, že by se do sociální demokracie chtěl vrátit. Jeho bývalá domovská organizace s tím však nesouhlasila.

Ilustrační fotografie.
Psychologové ve školách chybí. Podle ředitelů škol jsou potřební

"Systém u nás je takový, že pokud se něco takového stane, tak členové mají právo hlasovat o tom, jestli takového člena chtějí zpět. Což se tady děje. Když tam jednohlasně rozhodli, tak je to jasné," komentoval situaci Zaorálek.

Paroubek podle něj po svém odchodu z ČSSD straně škodil. "Když my jsme bojovali, tak on nám podrážel nohy. Tady jde o návrat člena, který si s námi vyřizoval účty. Ale za co si s námi vyřizoval účty?" řekl Zaorálek. "Předseda strany tehdy po volbách odstoupil z funkce, bylo to jeho rozhodnutí, nikdo ho k tomu nenutil. A proč to potom vnímal tak, že vůči té straně postupoval tak, že ji poškozoval?" dodal.

Spisovatel Martin Vopěnka poskytl 27. června v Praze rozhovor Deníku.
Spisovatel Vopěnka: Lidé hledají jednoduché odpovědi a také naději

Porážka ve volbách i uvnitř vlastní strany je podle Zaorálka nedílnou součástí politiky. On sám čeká, že jednou možná přijde o podporu svých spolustraníků. "Zralá politická figura by uměla unést i to, že jí jednou členové řeknou - ty už nám nepřinášíš ty body a my tam dáme někoho jiného. Každý v politice na to musí být připraven," uvedl. "Já pořád čekám, vždycky si říkám, že mi řeknou, že mne nechtějí, ale nemůžu si naříkat. Nemůžu fňukat," dodal.

Zdroj: Deník