O tomto návrhu z dílny Agrární komory se už diskutovalo ve sněmovním zemědělském výboru. Ve sněmovně má předpis, který silně oklešťuje vlastnická práva, značnou naději na schválení.

„Padesátá léta jsou zpátky. Předkupní právo pro nájemce prosazuje Agrární komora, což jsou babišovci. Souhlasit budou komunisté a pravděpodobně i ministerstvo zemědělství," říká poslanec zemědělského výboru a exministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

Půda není zboží jako každé jiné

Návrh zvláštního zákona o nabývání vlastnictví k půdě chtěla komora tlačit sněmovnou jako poslaneckou iniciativu. Obešel by se tak standardní proces – meziresortní oponentura a hlavně legislativní rada vlády, kde předloha může narazit jako protiústavní. „Zatím takový návrh na zemědělský výbor nedorazil," tvrdí šéf sněmovního zemědělského výboru Jaroslav Faltýnek, první místopředseda hnutí ANO. Podle informací týdeníku Dotyk totiž nevyšla dohoda, že zákona předkládaného lobbistickou organizací se ujmou někteří poslanci v zemědělském výboru. Komora tedy musí jít přes resortní ministerstvo. V jeho čele je lidovec Marian Jurečka, který se už dříve snažil zvýhodnění nájemců uzákonit v obchodním zákoníku.

Podle viceprezidenta Agrární komory Leoše Říhy není půda zboží jako každé jiné a neměla by sloužit k uložení peněz nebo k finančním spekulacím. „Návrh vlastníkovi předkládá určitá omezení v případě, že se rozhodne půdu prodat. Bez omezení ji může prodat pouze zemědělskému podnikateli, který minimálně tři roky obhospodařuje půdu v obci, kde se pozemek nachází, je nájemcem dotčených pozemků a zároveň má nejméně deset let registrovaný trvalý pobyt na území České republiky," představil zástupce komory návrh v odborném tisku. V případě, kdy kupujícím bude právnická osoba, musí mít nejméně deset let sídlo v ČR a její vlastníci rovněž alespoň desetiletý trvalý pobyt v Česku.

Ceny už neporostou

„Pro vlastníka by se tím výrazně zkomplikoval proces prodeje. Určitě by to mělo dopad do cen půdy," upozorňuje Jaroslav Urban, majitel společnosti Farmy.cz, která se specializuje na obchodování se zemědělskými nemovitostmi. Netroufá si přímo tvrdit, že ceny by poklesly. „Rozhodně by se ale nezvyšovaly tak, jako když je trh neregulovaný," říká Urban. Letos ceny zemědělské půdy podle Farmy.cz zaznamenaly rekordní nárůst. „Předpokládáme, že meziročně stoupnou o 14 až 17 procent," dodal Urban. Průměrné tržní ceny nejkvalitnějších orných půd již přesáhly 20 korun za metr čtvereční, vyplývá z dat Farmy.cz.

Proti povinnému prodeji půdy současnému pachtýři vystoupil Svaz vlastníků půdy. „Je to ztráta svobody vlastníka. Stane se vazalem nájemce," varuje předseda svazu Michal Pospíšil. Ve výzvě, kterou svaz oslovuje téměř tři miliony vlastníků půdy, konstatuje, že pokračuje omezování vlastnických práv. Dalším zásahem proti vlastníkům je chystané rychlejší vyvlastnění při stavbě dálnic a silnic, plynovodů, protipovodňových opatření a dalších staveb ve veřejném zájmu.

„Úředník rozhodne o vyvlastnění pozemku, přičemž vlastník se práva může domáhat u soudu až po vyvlastňovacím aktu. Osekává se tím jedno ze základních lidských práv ve prospěch úředníků a stavebních firem," kritizuje Svaz vlastníků půdy.

Na Slovensku skončil zákon u Ústavního soudu

Zákon o nabývání vlastnictví půdy, kterým se inspirovala česká agrární lobby, platí od loňského června na Slovensku. Skončil u Ústavního soudu. „Zákon povede ke snížení hodnoty půdy pro běžné lidi. Vydělají na něm velkopodnikatelé a finanční skupiny, které se snadno a lacině mohou dostat k pozemkům," uvedl slovenský poslanec Martin Chren, který ústavní stížnost doručil na soud.

Největším sponzorem české Agrární komory je Agrofert Andreje Babiše. Přímo v jejím vedení jsou čtyři zaměstnanci Agrofertu. Do loňského roku byl členem představenstva komory Jaroslav Faltýnek, nyní předseda sněmovního zemědělského výboru, kde má zákon namířený proti vlastníkům téměř jistou šanci na schválení.

Šéfem Agrární komory je Miroslav Toman, syn ministra zemědělství v poslední předlistopadové vládě. Bývalého komunistického politika letos vyznamenal prezident Miloš Zeman u příležitosti státního svátku 28. října.

Volný trh končí. Jak to bude vypadat
Pokud vlastník bude chtít prodat zemědělský pozemek, musel by – bude-li schválen návrh AK – půdu nabídnout zájemcům v tomto pořadí:
1. současný uživatel pozemku
2. zemědělec hospodařící v obci, kde se prodávaný pozemek nachází
3. zemědělec ze sousední obce, popřípadě z okresu
4. ostatní bez ohledu na místo podnikání

TÁŇA KRÁLOVÁ

Více se dozvíte v aktuálním vydání týdeníku Dotyk.

Stáhněte si týdeník Dotyk zdarma do svého tabletu či smartphonu v App Store, Google Play , na Amazonu  či v Microsoft Store

Týdeník Dotyk