Spravedlnosti dlouho neunikal. Kriminalistům se podařilo objasnit vraždu, která se stala předminulý pátek v Grmelově ulici v Brně a regionální Deník o ní už informoval. „Zadrželi jsme muže z Brna, je už ve vazbě. Svého kamaráda ubil sekyrou," sdělil šéf jihomoravských kriminalistů Antonín Hrdlička.

Vyšetřovatel muže obvinil ze zvlášť závažného zločinu, za který mu hrozí až dvacet let vězení. Pokud soud případ posoudí jako výjimečný, pak i doživotní trest.

Podle Hrdličky obviněný přišel do bytu k zavražděnému, aby mu vrátil osm set korun. „Na místě se ale dlužník rozhodl, že mu dá jen tři stovky a zbytek si nechá na útratu. Začali se hádat. Najednou starší z nich popadl sekyru a opakovaně kamaráda udeřil do hlavy. Ten na místě zemřel," řekl Hrdlička.

Agresor se následně snažil zahladit stopy. „Z peněženky zavražděného ukradl dva tisíce korun, aby vše vypadalo jako loupež. Otřel sekyru a z bytu odešel," sdělil Hrdlička. Jeho kolegové poté vyslýchali známé a příbuzné zavražděného, až se okruh zúžil na podezřelého, u kterého kriminalisté v pátek provedli domovní prohlídku. „Našli tam oblečení od krve. Ještě ten den se k vraždě přiznal," řekl Hrdlička.

Podle brněnského psychologa Jiřího Brančíka obviněný věděl, co dělá. „Pokud netrpí psychickou poruchou, nemůže se vymlouvat, že si to neuvědomoval," poznamenal.

V pořadí devatenáctou letošní jihomoravskou vraždou se kriminalisté začali zabývat v okamžiku, kdy mrtvé tělo mladíka našla jen několik hodin po činu jeho matka. „Loni jsme na jižní Moravě řešili celkem pětadvacet vražd," uvedla krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Letos policistům chybí objasnit případ, který se stal začátkem prosince v Jedovnicích na Blanensku. Padesátiletou ženu tam pravděpodobně zastřelil její o rok mladší manžel po páté hodině ráno při cestě do práce. „Nově jsme zažádali o vydání evropského zatykače na podezřelého Reného Lachmana," sdělil jihomoravský kriminalista Luděk Blahák. Podle něj je možné, že muž vycestoval do ciziny.

. Vražedná zbraň, se kterou útočník zabil mladíka.