"Do marketingového průzkumu jsme zařadili také Jižní Koreu, ale i SRN," sdělila Zechmeisterová. Se žádostí o informace byla podle ní vlády obou zemí osloveny na konci května. Odpovědi ministerští úředníci očekávají do začátku srpna.

Ministerstvo obrany původně počítalo, že vojenské vrtulníky vybere z nabídek amerických firem Bell a Sikorsky Aircraft Corporation, francouzského Airbus Helicopter a italsko-britského koncernu AgustaWestland. Nyní se podle Euro.cz do seznamu kandidátů zařadila firma Korean Airspace Industries a německá divize koncernu Airbus.

"Původně jsme chtěli nové vrtulníky vybírat jen ze zemí NATO. Pak jsme ale zjistili, že ta škála není moc široká, a dodatečně jsme proto oslovili i Jižní Koreu," uvedl náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Roli prý sehrálo i to, že země s NATO dlouhodobě spolupracuje.

Čeští úředníci čekají, že do poloviny července ze Soulu dostanou bližší informace, za kolik a v jakém časovém horizontu můžou Korejci stroje nabídnout. V případě úspěchu v soutěži by se vrtulníky mohly montovat v leteckých opravnách LOM Praha.

Zakázku chce ministerstvo obrany zadat na základě mezivládní dohody s daným státem, odkud letecká firma pochází. Smlouva s vítězem tendru by měla být uzavřena podle dřívějších informací v létě nebo na podzim 2017 a první stroje by mohli vojáci podle předpokladu dostat v druhé polovině roku 2019. Protože je projekt v přípravné fázi, Zechmeisterová neočekává, že oslovením dalších vlád by mělo dojít k významnému zpoždění zakázky.

Náhrada za dosluhující ruské bitevní vrtulníky

Ministerstvo obrany chce nakoupit 12 víceúčelových strojů, které nahradí dosluhující ruské bitevní vrtulníky Mi-24/35. Předpokládá se, že cena by se měla pohybovat zhruba mezi deseti a 15 miliardami korun. Kromě samotných strojů by měla zahrnovat i třeba výcvik nebo dlouhodobý servis.

Armáda požaduje, aby stroje byly dvoumotorové, dokázaly uvézt asi šest až deset lidí a zároveň mohly nést výzbroj v podobě kulometů a raket. Při výběru nejlepší nabídky bude rozhodovat zejména cena, ale důležitou roli bude hrát i rychlost dodávek, splnění požadavků z hlediska zbraní nebo náklady na údržbu a provoz.