Stovky studentů, pedagogů a dalších zaměstnanců se v budově na Jižním Městě musejí denně potýkat s tím, že se mezi nimi pohybuje zřejmě deviant, jemuž dělá radost pokládat lidské výkaly vedle toalet nebo je rozmazávat po zdech a dveřích. Škola s nechutnostmi bojuje už několik týdnů.

„Ve středu jsme se obrátili na policii,“ sdělil mluvčí školy Miroslav Karlíček. Podle jeho slov tomu předcházela řada kroků včetně zvýšení kontroly osob, které do budovy s učebnami, bufetem i knihovnou vstupují.

„Oznámení prošetřujeme pro přestupkové jednání proti veřejnému pořádku,“ potvrdil policejní mluvčí Tomáš Hulan. Doplnil, že na obdobný příklad si nepamatuje.

Studenti doufají, že exkrementy ve škole vymizí s nadcházejícími vánočními prázdninami. Podle vedoucí lékařky epidemiologie hygienické stanice Silvie Mayerhoferové ale nebezpečí nákazy žádnou infekční chorobou nehrozí.

„Pokud si studenti dostatečně často myjí ruce a uklízečky používají při úklidu dezinfekční prostředky, žloutenkou nebo jinými infekčními nemocemi, se nenakazí,“ uklidnila. Zároveň přiznala, že se hygienici případem zatím nezabývají, protože jím nebyl hlášen.

Lord Hoven, jak se neznámý člověk, který zřejmě podle školy v žádném z ročníků nestuduje, nazývá, se veřejně prezentuje i na různých webových stránkách. Podle nich už řádil například v několika obchodních pražských centrech, vlacích nebo poliklinice na Jižním Městě.

Podle právníka Josefa Lžičaře se jeho počínání dá kvalifikovat pouze jako přestupek. O trestném činu výtržnictví by se mohlo jednat pouze v případě, že by škole například znečistil zdi a ona je musela na své náklady vymalovat. Navíc by se sazba zřejmě snížila i tím, že se jedná o psychicky nemocného člověka. „To nikdo normální nemůže udělat,“ domnívá se.

Škola teď hodlá před sociální zařízení nainstalovat kamery a vyzývá všechny studenty, aby s dopadením devianta pomohli. Technická správa budov na měsíc zavřela i veškeré pánské toalety. Řádění to ale nepomohlo. Dotyčný začal močit na sedačky, na nichž přes den sedávají studenti a do odpadkových košů.