V sídle strany se sejde poslanecký klub, který bude řešit další směřování VV. Místopředsedkyně Kateřina Klasnová dnes řekla, že strana bude existovat i po odchodu některých členů.

„VV existovaly před příchodem Karolíny Peake a budou existovat o po jejím odchodu,“ řekla dnes místopředsedkyně strany Klasnová. Sama prý hodlá zůstat ve straně, za kterou byla do Poslanecké sněmovny zvolena. „Nemíním dát ruce pryč od VV, nemíním se dát do nějaké platftormy Karolíny Peake,“ uvedla Klasnová.

Peake potřebuje sedm poslanců

Peake dnes ukončila členství v nejmenší straně vládní koalice, odešla z jejího poslaneckého klubu a oznámila, že zakládá nové politické uskupení. Vzápětí oznámili konec v nejmenší vládní straně i ministr dopravy Pavel Dobeš a někteří poslanci. Pokud chce Peake se svou novou platformou nahradit VV v koalici, potřebuje, aby se k ní přidalo nejméně dalších sedm poslanců.

Dobeš potvrdil svůj dnešní odchod z VV jen krátce poté, co vystoupil z letadla po dvoudenní cestě do Albánie a Makedonie, na níž provázel premiéra Petra Nečase. Novinářům na letišti řekl, že Karolína Peake je „jediná, která je nositelkou nové možnosti pro ty členy, kteří půjdou s ní. Dneska opouštím stranu VV a jednoznačně ji podporuji“.

O přípravách kroku vicepremiérky Peake prý nebyl informován. Jeho další osud v koaliční vládě bude předmětem jednání mezi ním, Peake a premiérem Nečasem, uvedl Dobeš.

Pozván byl i Dobeš

Klasnová je podle svých slov připravena i k práci v opozici v případě, kdyby VV ve vládní koalici nahradilo nově se tvořící politické uskupení. Podobně se na dotazy vyjádřil například poslanec Jiří Štětina, který není členem VV, ale byl za ně zvolen a i nadále chce být v jejich poslaneckém klubu. Bývalý člen VV a exministr školství Josef Dobeš uvažuje o tom, že v současné situaci podpoří svou někdejší stranu a stane se nezávislým členem jejich klubu. Řekl, že byl pozván na středeční jednání zbývajících poslanců VV. Na straně VV spolu s Klasnovou zůstávají také například poslanci Josef Novotný a Jana Drastichová.

Naopak do tábora Peake přestoupila poslankyně Lenka Andrýsová. „Karolína Peake má mou plnou podporu. Připojuji se k ní,“ řekla dnes. Podobný krok učinili poslanci Viktor Paggio, Dagmar Navrátilová či Jana Suchá.

ČTĚTE TAKÉ: Peake odchází z VV i poslaneckého klubu, za ní půjdou i další poslanci