Definitivní rozhodnutí tak bude až na Senátu. Žádost o zbavení imunity Lajtocha podali v červnu detektivové z protikorupčního útvaru policie.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha ještě před vlastním jednáním výboru řekl, že většina senátorů za jeho stranu Lajtochovo vydání policii podpoří. Sociální demokracie má přitom v horní komoře většinu. Podle kuloárových informací se výbor v podstatě neusnesl, protože stejný počet členů byl pro i proti vydání Lajtocha a zbývající se hlasování zdrželi.

Jak uvedl předseda Jaroslav Kubera (ODS), nechal výbor rozhodnutí na celém Senátu, který bude o žádosti rozhodovat na své nadcházející schůzi. Důvody rozhodnutí členů výboru nechtěl Kubera blíže specifikovat vzhledem k neveřejnosti jednání. „Hlasování bylo tajné,“ uvedl.

Scházely přesvědčivé důkazy

Podle některých dalších členů výboru prý protikorupční policie nepředložila v žádosti dostatečně přesvědčivé důkazy pro Lajtochovo vydání.

Detektivové z protikorupčního útvaru se na přerovskou radnici zaměřili už koncem loňského roku v souvislosti se dvěma stavbami – domova pro seniory a zimního stadionu. Obě se totiž výrazně prodražily kvůli vícepracím a v případě domova pro seniory vzrostly náklady o 30 milionů na 167 milionů.

„Jedná se o nesrovnanosti u stavebních prací v Přerově, kdy u domova pro seniory a zimního stadionu došlo ke dvacetiprocentnímu překročení limitu na vícepráce,“ konstatovala již dříve mluvčí Senátu Pavlína Heřmánková.

Lajtoch sám potvrdil, že je podezřelý ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a veřejné soutěži.

Policie kromě něj podezírá dalších 12 lidí, včetně přerovských radních.

Vedení města vysvětlovalo prodražení tím, že obě stavby byly finančně náročné z jediného důvodu. V obou případech totiž prošly přestavbou zchátralé objekty. Domov důchodců prý vznikl rekonstrukcí Základní školy v Optické ulici, zimní stadion se zase stavěl za totality v rámci takzvané akce „Z“ a tomu odpovídala i kvalita původních prací.

Není si vědom pochybení

Přerovský primátor a senátor Jiří Lajtoch si není vědom žádného pochybení a dokonce tvrdí, že by jeho případné stíhání bylo nezákonné. Do jeho obhajoby se pustil známý advokát Tomáš Sokol. „Z jeho právního stanoviska vyplývá, že pro uváděné trestné činy, jichž jsem se měl údajně dopustit při stavbě domova pro seniory a rekonstrukci zimního stadionu, nebyla v čase realizace trestnost vůbec stanovena. V rozhodné době ani nebyl účinný trestní zákon, na který se Žádost odkazuje,“ zmínil Lajtoch.

Ten považuje odůvodnění žádosti o vydání své osoby za nezákonné a odporující Listině základních práv a svobod. „Pochopitelně je pro mě osobně důležité očištění nejen mého jména, ale i jména města Přerova. Myslím, že mám dostatek podkladů a důkazů o tom, že s veřejnými zakázkami nebylo manipulováno a nebyly spojeny s nestandardními finančními operacemi,“ uzavřel.

PETRA POLÁKOVÁ – UVÍROVÁ + čtk

Čtěte také: Lajtoch zvažuje, že sám požádá o zbavení imunity