Palachova památka by připadala podle novely na 16. ledna. V tento den se v roce 1969 tehdejší student filosofické fakulty Palach upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, o tři dny později svým zraněním podlehl.

V současnosti je v kalendáři celkem devět významných dnů. „Zařazení Dne památky Jana Palacha mezi významné dny ČR je projevem úcty k heroickému činu mladého studenta v boji proti totalitnímu režimu a za národní suverenitu cizí mocností okupovaného státu," píšou předkladatelé novely v důvodové zprávě.

Připomínají, že Palachův pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž Čechoslováci deklarovali masovou účastí nesouhlas s politickou realitou, která nastala po konci demokratizačního procesu, takzvaného Pražského jara.

Významné dny jsou na rozdíl od státních svátků dny pracovními. Jejich smysl je především symbolický. Symbolická je i navrhovaná platnost předlohy - od 11. srpna 2013. Jde o den, na který připadne 65. výročí Palachova narození.