Nejvíc úrazů je v letních měsících, nejčastěji jsou to úrazy zápěstí, ruky, hlavy, kotníku a nohy. Nejvážnější úrazy jsou z dopravních nehod. Nejdražším pacientem loni byl dvouletý hoch s poraněním od žíravin, jeho léčení stálo 2,8 milionu korun, řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Na léčbu dětských úrazů dala ČPZP loni 102,9 milionu. Nejnákladnější byla léčba patnáctileté dívky s vážným poraněním mozku, stála přes 808.000 korun, řekla mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Na sportovních a rodinných akcích motivuje pojišťovna návštěvníky ke zdravému životnímu stylu i zvýšení bezpečnosti.

V programu VZPoura úrazům radí zaměstnanci VZP, kteří jsou po úrazu na vozíku, jak se chránit před úrazem. "Předáváme dětem zkušenosti s vlastním úrazem, aby ony to nemusely prožívat na vlastní kůži," řekla Jarmila Onderková, která si vážně zranila páteř při autonehodě.

Projekt začal se dvěma tzv. ambasadory, zájem škol ale je tak velký, že se tým postupně rozšířil na sedm ambasadorů. Za první rok navštívili 143 základních škol, 24 středních škol, osm mateřských škol a tři dětské domovy. O prázdninách mluvili s dětmi na 15 letních táborech. Celkem navštívili 180 měst a obcí a besedovali se 14.000 dětmi.

"Byli jsme zaskočeni tím, kolik dětí má osobní zkušenost s vážným úrazem a kolik jich zažilo například smrt v rodině po autonehodě," řekl ambasador Pavel Bambousek, který si zranil páteř po pádu z mostní konstrukce.

Děti na besedách si vyzkoušejí běžnou situaci vozíčkáře, který musí s vozíkem přejet práh, či si převézt jídlo. Pro děti ze školek má tým i malý invalidní vozík. Ambasadoři dětem názorně na panáčkovi předvádějí, co to znamená, když člověk po úrazu páteře musí rok ležet na zádech, jak složité je takto jíst nebo si vyčistit zuby. Pro děti je to připomínka, že je lépe vyhnout se úrazům, které by jim takové životní komplikace přinesly.

Letos rozšíří ambasadoři svoji působnost i na vysokoškoláky a budou jezdit také za studenty vyšších odborných škol. Organizovat chtějí setkání i v kulturních centrech, domech dětí a mládeže a v dětských domovech.