Čeští pacienti s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou mají smůlu. Pokud potřebují léčebné konopí,v lékárně ho neseženou. Zásoby totiž došly. „Aktuálně na skladě není žádné konopí," potvrdila Deníku mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Lucie Přinesdomová.

Poslední rostliny podle ní zmizely minulý měsíc, když konopí vypršela doba použitelnosti. Ústav ho proto poslal do spalovny. Mluvčí přiznala, že šlo celkem o sedm kilogramů drogy, kterou dodala česká společnost Elkoplast Slušovice. To je 700 léčebných dávek.

Čtěte také: Užívání marihuany k lékařským účelům? V Německu zákon prošel

„Přestože konopí nabízelo celkem osmadvacet lékáren po celém Česku, nepodařilo se ho prodat. Na předpis si ho vyzvedla sotva třicítka pacientů," potvrdil také Tomáš Kubálek z Asociace pěstitelů léčebného konopí.

Ústav přitom za drogu vydal balík peněz. Za samotné léčivo, kterého nakoupil přes deset kilogramů, zaplatil 1,12 milionu korun. Další tisíce ho stálo uskladnění. To měla na starosti distributorská společnost Alliance Healthcare, která za to každý měsíc dostala více než 10,5 tisíce korun. Odborníci proto mluví o naprostém selhání.

„Celé je to špatně. Místo aby lidi nakupovali látku kontrolované kvality v lékárnách, pořizují si ji stále na černém trhu. Zatímco lékový ústav loni prodal jen dva a půl kilogramu konopí, na černém trhu se udaly tuny marihuany nekontrolovatelné kvality," hodnotí situaci Tomáš Kubálek z asociace pěstitelů.

Čtěte také: Německo zakládá Konopnou agenturu a bude pěstovat marihuanu

Cena marihuany mimo lékárnu je přitom podle něj daleko vyšší – místo stokoruny lidé zaplatí za gram kolem dvou až tří stovek. Vina proto podle něj bude hlavně na straně lékového ústavu, který nedokázal léčbu dostatečně zpropagovat. Svou roli prý bude hrát také nedůvěra lékařů.

Podobně reaguje také dodavatel oficiálního konopí – Ladislav Krajča z Elkoplastu Slušovice. „Je s podivem, že se nepodařilo udat ani těch deset kilogramů. Jsem zvědavý, co teď bude se zbytkem," řekl Deníku. Když totiž firma vyhrála veřejnou soutěž, zavázala se vypěstovat celkem čtyřicet kilo rostlin. Lékový ústav si ale prozatím vyzvedl jen čtvrtinu. „O zbytku nyní vedeme jednání," doplnil Krajča.

Podle lékaře a propagátora léčebného konopí Tomáše Zábranského mohlo být navíc rozhodnutí lékového ústavu unáhlené. „Pokud bylo konopí správně uskladněné, stačilo mu jen prodloužit expiraci. V zahraničí se to běžně dělá. Droga pak obvykle vydrží déle než jeden další rok," uvedl Zábranský.

Ostatní důvody, které v minulosti vydávání konopí v lékárnách bránily, už totiž podle něj pominuly. „Ze zákona zmizela nesmyslná opatření, která původně předepisování drogy k léčebným účelům bránila. Podařilo se odbourat také názor, že konopí je jenom podpůrné léčivo na úrovni potravinových doplňků. Většina odborníků už naštěstí uznala, že je to symptomatické léčivo tlumící příznaky závažných nemocí," dodal.

Do budoucna se podle něj bude muset o využití konopí více mluvit.

Čtěte také: Za kšefty s marihuanou dostal muž z Těšínska osm let