V prohlášení zaslaném ČTK označil vyjádření Marvanové za nepravdivá, zavádějící a neetická.

Marvanová dnes ale v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřila názor, že ministerstva podléhají tlaku zájmových skupin natolik, že není možné prosadit změny a reformy. Dění na ministerstvu se podle ní snaží ovlivňovat advokáti, exekutoři, soudní znalci i soudci samotní.

Vychopeň uvedl, že opakovaná mediální vystoupení Marvanové sledoval "s velkým překvapením a nevolí". Napsal, že v posledních měsících se za komoru zúčastnil velkého počtu jak jednání v ústavněprávním výboru Sněmovny, tak jednání u kulatého stolu, která svolávala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) i její náměstkyně Marvanová. "Šlo o jednání otevřená a těchto jednání se účastnili nejen zástupci justice a dalších právnických profesí, nýbrž i zástupci veřejnosti," zdůraznil.

"Je pravda, že naše vystupování na těchto setkáních bylo razantnější, to ale až poté, co jsme byli informováni, že ministerstvo vedlo několik separátních jednání s představiteli a tvůrci návrhu novely občanského soudního řádu, nakonec v Poslanecké sněmovně předloženého skupinou poslanců, podle nějž má být opuštěna zásada přiznání náhrady nákladů řízení spočívajících v zastoupení advokátem u pohledávek do 10.000 korun," dodal.

Nerespektovala ministryni Válkovou

Marvanová odchází po sporech s ministryní Válkovou zpět do advokacie, v níž má v současné době pozastavenou činnost. Ministryně tvrdí, že jádrem jejich několikaměsíční rozepře bylo to, že Marvanová nerespektovala její pozici šéfky ministerstva. Volila prý jiné postupy a metody jednání než Válková. Marvanová to odmítá, za jejím odchodem údajně stojí nátlakové skupiny z justice či advokacie.

Marvanová dnes v České televizi řekla, že na její odvolání tlačila i skupina lidí kolem někdejšího ministra Pavla Němce. V Interview ČT24 uvedla, že ministerstva podléhají tlaku zájmových skupin natolik, že není možné prosadit změny a reformy. "Když jsem trvala na výrazném snížení odměn při vymáhání bagatelních pohledávek, narazila jsem na odpor lidí z legislativního odboru," řekla mimo jiné. Někteří úředníci podle ní fungovali v těsném sepětí se zájmovými skupinami a odmítali provádět změny. Pro příklad uvedla sílu exekutorů na úřadě. "Šlo to tak daleko, že když jsem jim uložila, aby zapracovali změnu, kterou požadovala vláda, konkrétně šlo o omezení postihu společného jmění manželů v exekuci, obešli mě, šli za paní ministryní (Válkovou) a vyjednali si, že z návrhu zákona se věc vypustila," řekla.

Uvedla rovněž, že očekávala větší zastání od ministryně spravedlnosti, hnutí ANO, jejího předsedy Andreje Babiše i od vlády jako takové. "Protože já bych chtěla říct, že to, co jsem prosazovala třeba v oblasti exekucí, snížení odměn těch advokátů exekutorů, tak že jsem vlastně činila jenom to, s čím ta vláda předstoupila před Sněmovnu," řekla v ČT. Předseda ANO Marvanové nabídl, aby se stala jeho poradkyní na ministerstvu financí. "Pokud bude zájem, budu se na tom ráda podílet," řekla k tomu dnes v ČT.
Funkci Marvanové přebírá Robert Pelikán, který dosud působil jako šéf legislativního odboru ministerstva financí. Podle deníku Mladá fronta Dnes může příchod Pelikána na ministerstvo spravedlnosti znamenat přípravu na odchod Válkové. O tom, že ji chce Babiš v čele resortu vyměnit, se spekuluje již několik měsíců. Šéf ANO to ale opakovaně popřel.

Čtěte také: Marvanová končí, její kauzy pohlídá Pelikán